Amerykańskie pancake z blachy

Dziś pomysł na pyszne śniadanie, które można przygotować dzień wcześniej. Idealne dla zabieganych! Pyszne amerykańskie pancakes, ale tym razem w zdrowszej – pieczonej – wersji. Można dodać do nich dowolne bogate w witaminy dodatki – owoce, orzechy czy gorzką czekoladę. Takie pancake’i świetnie sprawdzą się nie tylko jako szybkie śniadanie, ale też jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy oraz jako pyszna przekąska na pikniku 🙂 Do tego dzieci je uwielbiają, więc Wasze pociechy będą bardzo zadowolone z takiego śniadanka! A Wy nie spędzicie poranka przy patelni 😉

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić drugą szklanką mleka)
  • 1/2 szklanki masła
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Możliwe dodatki na wierzch (do wyboru):

  • truskawki
  • borówki
  • maliny
  • banany
  • brzoskwinie
  • twaróg
  • gorzka czekolada
  • pokruszone orzechy

Masło roztopić, żeby łatwiej je było połączyć z innymi składnikami. W naczyniu wymieszać mokre składniki – jajka, mleko, jogurt i masło. Następnie dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto nie powinno mieć grudek, a jego konsystencja powinna być gęsta i lepka.

Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na niego ciasto, rozprowadzając po całej blasze. Udekorować wybranymi dodatkami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st i piec 15min.

Po ostygnięciu pokroić.

Dużą zaletą tych placków jest (oprócz zamiany niezdrowego smażenia na zdrowsze pieczenie) możliwość mrożenia 🙂 Można przechowywać je w zamrażalniku do 1 miesiąca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *