Zdrowe babeczki bananowo-owsiane bez tłuszczu i cukru

Składniki na 12 babeczek:
1 dojrzały banan
1 całe jajko
kilka kropli zapachu waniliowego
1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1,5-2 szklanki płatków owsianych np. górskich (ilość zależna m.in. od gęstości jogurtu)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Opcjonalne dodatki: czekolada, dowolne orzechy, rodzynki, żurawina, suszone owoce, owoce świeże lub mrożone (np. pokrojone truskawki, jagody, pokrojone jabłka). Dodatki można wmieszać w masę lub udekorować nimi wierzch babeczek tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Banana dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na min. 10min, aby płatki nieco nasiąkły.

Rozgrzać piekarnik do 180st. Przelać masę do muffinek i wstawić do piekarnika na 25min.

Połowę babeczek zamrażam od razu jak ostygną.

/Przepis pochodzi z mojej ukochanej strony https://skutecznie.tv/2018/09/przekaski-do-szkoly-muffiny-owsiane-z-dodatkami/. Zachęcam do wejścia na tę stronę i obejrzenia filmu, gdzie Magda pokazuje jak zrobić papilotki do mussinek ze zwykłego papieru do pieczenia 🙂 /

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *