Chłodnik z botwinki

Składniki na 3-4 porcje:
2 pęczki botwinki
sok z 1/2 cytryny
duży ogórek szklarniowy lub 5 gruntowych
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 ząbki czosnku (można pominąć)
duży jogurt naturalny typu greckiego (400-500g)
sól, pieprz

Botwinkę umyć i skroić drobno (kroimy do połowy liści – tak aby zużyć jak najwięcej czerwonych łodyżek; buraczki oczywiście najpierw obieramy a później kroimy w kostkę). Zalać zimną wodą na tyle, aby przykryła botwinkę i gotować do miękkości 10-15min. Dodać sok z 1/4 cytryny (pozostałą część soku zostawić na koniec do doprawienia do smaku) i odstawić do wystygnięcia.

Ogórki obrać, rzodkiewkę umyć i pokroić je w drobną kostkę. Posiekać szczypiorek i koperek.

Do ugotowanej botwinki dodać cały jogurt oraz posiekane warzywa. Doprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i pozostałą częścią soku z cytryny.

Wstawić do lodówki na co najmniej 1h do przegryzienia się smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *