Ch艂opska patelnia w stylu „zero waste”

To mo偶e nie jest najzdrowszy przepis, ale jest pyszny i w dodatku idealny na zagospodarowanie resztek z lod贸wki 馃檪

Sk艂adniki w mojej wersji (na 2-3 porcje):

  • kilka gotowanych ziemniak贸w pozosta艂ych z obiadu z poprzedniego dnia
  • 1 cebula
  • 1 z膮bek czosnku
  • 3-4 pieczarki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kawa艂ek kie艂basy podwawelskiej
  • przyprawy: sol, pieprz, oregano
  • natka pietruszki
  • olej, mas艂o

Zamiennie mo偶na u偶y膰: marchewki, cukinii, bak艂a偶ana, kalafiora, fasolki szparagowej, dowolnej w臋dliny, tofu, ciecierzycy, fasolki konserwowej itp. Cokolwiek mamy akurat w lod贸wce 馃檪

Cebul臋 pokroi膰 w pi贸rka, czosnek posieka膰 drobno. Pozosta艂e sk艂adniki pokroi膰 w kostk臋. Wrzuci膰 wszystko na patelni臋 z odrobin膮 oleju i podsma偶y膰 na du偶ym ogniu, aby nada膰 nieco chrupko艣ci. Zmniejszy膰 ogie艅, opcjonalnie doda膰 mas艂o. Na koniec sma偶enia posypa膰 przyprawami i nast膮 pietruszki.

Smacznego! 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *