Archiwa kategorii: Desery

Zdrowe babeczki bananowo-owsiane bez tłuszczu i cukru

Składniki na 12 babeczek:
1 dojrzały banan
1 całe jajko
kilka kropli zapachu waniliowego
1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1,5-2 szklanki płatków owsianych np. górskich (ilość zależna m.in. od gęstości jogurtu)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Opcjonalne dodatki: czekolada, dowolne orzechy, rodzynki, żurawina, suszone owoce, owoce świeże lub mrożone (np. pokrojone truskawki, jagody, pokrojone jabłka). Dodatki można wmieszać w masę lub udekorować nimi wierzch babeczek tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Banana dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na min. 10min, aby płatki nieco nasiąkły.

Rozgrzać piekarnik do 180st. Przelać masę do muffinek i wstawić do piekarnika na 25min.

Połowę babeczek zamrażam od razu jak ostygną.

/Przepis pochodzi z mojej ukochanej strony https://skutecznie.tv/2018/09/przekaski-do-szkoly-muffiny-owsiane-z-dodatkami/. Zachęcam do wejścia na tę stronę i obejrzenia filmu, gdzie Magda pokazuje jak zrobić papilotki do mussinek ze zwykłego papieru do pieczenia 🙂 /

Domowa Nutella (pycha!)

Składniki na 1 mały słoiczek:

  • 20 daktyli,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej lub oleju kokosowego
  • opcjonalnie: łyżka masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych, ale może być dowolne)
  • duża szczypta soli

Daktyle zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby wszystkie były przykryte) i odstawić na 15 minut. Następnie odlać od nich trochę wody (pozostawić ją na później) i dokładnie je zblendować. Dodać kakao, śmietankę, masło orzechowe i sól. Jeżeli masa jest zbyt gęsta – dodać wody z daktyli. Dokładnie zblendować, po czym przełożyć do słoiczka.

Idealne na kanapki, do naleśników, gofrów lub do podjadania łyżeczką 😉

 

/Inspiracja na przepis pochodzi ze strony https://annasudol.pl/krem-czekoladowy-bez-cukru-weganski/

Owsianka 1,5% z pomarańczą i słonecznikiem

Owsianka to jedno z najzdrowszych i najbardziej sycących śniadań. Jedzą ją sportowcy oraz osoby dbające o zdrowie. Zawiera przede wszystkim dużo błonnika, dzięki któremu jeszcze długo po śniadaniu czujemy się najedzeni. Osobiście najbardziej lubię owsianki z owocami, które oprócz błonnika dostarczają jeszcze porcji witamin 🙂

Składniki na 1 porcję:
1/2 szklanki mleka 1,5%
2 łyżki płatków owsianych górskich lub zwykłych
1/2 pomarańczy (ok 50g)
1 łyżka ziaren słonecznika

Wersja dla nie mających czasu rano:
Poprzedniego dnia zalać płatki zimnym mlekiem, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano można podgrzać chwilę w mikrofali, jeżeli owsiankę chcemy zjeść na ciepło.

(Alternatywnie, jeżeli nie przygotowaliśmy owsianki poprzedniego dnia, należy w rondelku podgrzać mleko, dodać do niego płatki i gotować mieszając aż masa zgęstnieje).

Pomarańczę obrać, pokroić w kostkę i dodać do owsianki. Całość posypać ziarnami słonecznika.

//Przepis pochodzi z diety multisportdiet.pl

Kasza manna z mrożonymi malinami

Składniki (na 1 porcję):
szklanka mleka
2 czubate łyżki kaszki mannej
garść mrożonych malin

Mleko przelać do garnka i porządnie podgrzać. Do gorącego mleka wsypać 2 łyżki kaszki mannej i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze 3min ciagle mieszając. Nie słodzić (owoce dodadzą słodyczy)!

Do miseczki wysypać kilka mrożonych malin, przykryć je gorącą jeszcze kaszką, na wierzch wysypać kolejne maliny. Odczekać chwilę aż owocę rozmrożą się pod wpływem ciepła.

Smacznego! 🙂

Deser jogurtowo-jabłkowo-orzechowy z miodem i cynamonem

Składniki na 1 porcję:
mały jogurt naturalny
2 czubate łyżeczki płynnego miodu
1 płaska łyżeczka cynamonu
średnie jabłko
kilka sztuk ulubionych orzechów

Jogurt wymieszaj z miodem i cynamonem. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. W wysokiej szklance ułóż na przemian jogurt i owoce z orzechami. Na koniec udekoruj orzechami i cynamonem,

//Przepis pochodzi z diety Ewy Chodakowskiej: http://polki.pl/dieta_dietyodchudzajace_artykul,10037712.html