Dietetyczna musaka (moussaka)

Składniki na 6-8 porcji:
0,5kg mięsa mielonego z indyka
bakłażan
cukinia
duży ziemniak lub 2 średnie (można pominąć)
cebula
ząbek czosnku
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 żółtko
bulion warzywny

Przyprawy do mięsa:
1/2 łyżeczki cynamonu
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
odrobina soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu pieprz

Na sos:
płaska łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki zimnego mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Cukinie i bakłażana umyj porządnie i pokrój w poprzeczne cienkie paski (można pominąć ich obieranie). Bakłażana skrop sokiem z cytryny (zapobiegnie to szarzeniu), obficie posól i przełóż na sitko na ok 30min aż puści soki. Po tym czasie opłucz i osusz ręcznikiem.

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie paski o jak największej powierzchni. Ugotuj na parze do średniej miękkości (ok 10min).

Przygotowane w ten sposób plastry warzyw (cukinia, bakłażan i ziemniaki) przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj do miękkości ok 15min w temperaturze 180st z włączoną funkcją grillowania.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni do zeszklenia (najlepiej na oliwie z oliwek). Następnie dodaj mięso. Smaż przez chwilę po czym dodaj całą puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj cały obrany ząbek czosnku. Duś co najmniej 30min. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki – dodaj bulionu warzywnego. Na koniec dodaj żółtko i dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia i usuń z mięsa ziele angielskie oraz czosnek.

Przygotuj sos: do 1/2 szklanki mleka dodaj mąkę i porządnie wymieszaj. Pozostałą szklankę mleka zagotuj w rondelku. Następnie dodaj mleko z mąką i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Pogotuj chwilę, a następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia.

Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Wyłóż na nim następujące warstwy: ziemniaki, mięso, cukinia, mięso, bakłażan. Zalej sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st na 45 minut.

Smacznego!

// Inspiracja na przepis pochodzi ze stron: http://pysznieidietetycznie.blogspot.com/2012/01/grecka-musaka.html oraz https://kuchnialidla.pl/product/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-karola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *