Gulasz z indyka z warzywami

Składniki na 3-4 porcje:
400g piersi z indyka
1 czerwona papryka
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 cebula
kawałek selera
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
sól, pieprz, papryka słodka
olej do smażenia
opcjonalnie: 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego
opcjonalnie: natka pietruszki do posypania

Pierś z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w małą kostkę. Posypać solą, pieprzem, słodką papryką oraz pokrojoną w kostkę cebulą. Odstawić na chwilę do lodówki.

W tym czasie obrać marchew, pietruszkę, seler i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w jak najmniejszą kostkę.

Mięso podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumieni, a cebula się zeszkli. Postarać się nie mieszać mięsem zbyt często, bo straci soki. Wlać 1 i 1/2 szklanki wody i dusić około 10 minut. Następnie dodać warzywa, przecier pomidorowy i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Dusić kolejne 20 minut. Po tym czasie zagęścić sos wodą rozmieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać posypane natką pietruszki w towarzystwie kaszy i ulubionej surówką. Smacznego! 🙂

// Inspiracja na przepis pochodzi ze strony durszlak.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *