Domowa wędlina: schab pieczony

Składniki:
0,7kg schabu bez kości
ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 liść laurowy
oliwa z oliwek (ok. 6 łyżek)

Najpierw przygotowujemy marynatę. Przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy i dodajemy liść laurowy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1h do przegryzienia się smaków.

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie marynatą. Przekładamy do naczynia z przykryciem (lub owijamy folią) i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem, na dno dodajemy 3-4 łyżki wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 10min, po czym zmniejszamy temp do 160st i pieczemy jeszcze 40min. Następnie odkrywamy mięso i na funkcji termoobiegu dopiekamy jeszcze 10min. Po wyjęciu mięsa z piekarnika przykrywamy je i pozwalamy spokojnie ostygnąć. Następnie wstawiamy do lodówki. Kroimy w plastry dopiero gdy jest całkowicie zimne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *