Domowa wędlina: pasztet drobiowo-wołowy z marchewką (bez wątróbki!)

Składniki (na 2 małe jednorazowe keksówki):

  • 0,6kg udek z kurczaka (2 sztuki)
  • 0,4kg surowego chudego boczku lub innego mięsa wieprzowego (musi zawierać trochę tłuszczu)
  • 2 duże marchewki, 1 pietruszka
  • sól, 2 liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego

Mięso z przyprawami gotować na wolnym ogniu aż do miękkości (ok 1h), obrane warzywa dodać mniej-więcej w połowie gotowania. Odstawić do ostygnięcia. Mięso i warzywa wyjąć, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa 2-3 razy. Jeżeli boczek jest tłusty – odkroić nadmiar tłuszczu jeszcze przed zmieleniem. Wywar odcedzić i odstawić na bok (nie wylewać!).

Następnie do masy mięsnej dodać:

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku granulowanego
  • 2-3 czubate łyżeczki przyprawy Kamis do mięsa duszonego, sól, pieprz

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć dość mokrą konsystencję, ale nie być lejąca się. Uzyskać ją przez dodanie odpowiedniej ilości wywaru z gotowania.

Keksówkę posmarować olejem i posypać bułkę tartą. Napełnić keksówkę do ¾ wysokości. Piec ok. 1h w temp. 180st aż do zrumienienia.

Pasztet dobrze się mrozi. Jedną keksówkę przekrajam więc na pół, obie części pakuję osobno w folię aluminiową i torebkę foliową, podpisuję i wkładam do zamrażalnika, gdzie mogą leżeć nawet 2 miesiące 🙂 Rozmrażam bardzo powoli w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *