Ekspresowa pasta z tuńczyka (na kanapki)

Z pewnością nie jest to najbardziej wyrafinowany przepis na pastę z tuńczyka 😉 , ale dzięki temu jej przygotowanie zajmuje dosłownie minutę. Nie potrzeba wielu składników, więc o ile tylko macie w spiżarni puszkę tuńczyka – prawdopodobnie możecie ją bez problemu przygotować. Przyznaję – przepis łamie nieco założenia zdrowego odżywiania ze względu na użycie majonezu, ale bez niego pasta po prostu mi nie smakuje.. :/ Balansując kaloryczność nie używam już wówczas masła do smarowania.

Pasta z tuńczyka to świetna alternatywa dla wędlin! Zapewnia nam też zdrową dawkę kwasów omega-3. Przygotowuję ją praktycznie w każdym tygodniu. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje 🙂

Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym (najlepiej duże kawałki)
łyżeczka jogurtu naturalnego
łyżeczka majonezu

Odsączyć tuńczyka z zalewy, ale niezbyt dokładnie (kilka kropli zalewy powinno pozostać, dzięki czemu pasta będzie wilgotna). Dodać łyżeczkę jogurtu i łyżeczkę majonezu. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe. Można doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, ale uwaga na sól – tuńczyk sam w sobie jest dość słony. Ja nie czuję potrzeby doprawiania tej pasty.

Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Do kanapek nie używam masła, ze względu na majonez w paście. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *