Pikantny filet z indyka na kolorowych warzywach

Składniki na 2 porcje:
2 sznycle z piersi indyka (ok 200g)
1/2 cukinii
1/2 pora
marchewka
papryka żółta lub czerwona
mała cebula
natka pietruszki
oliwa z oliwek i masło do smażenia
sól, pieprz, ocet balsamiczny

Na marynatę:
ząbek czosnku
płatki chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek. Dodać płatki chilli. Doprawić solą i pieprzem. Rozbić pierś i dokładnie wetrzeć w nią marynatę. Odstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.

W międzyczasie umyć i pokroić warzywa. Paprykę i marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórka, a pora w talarki, a cukinię w półtalarki (cukinii nie trzeba obierać). Na patelnię wlać ok łyżki oliwy z oliwek i 1/2 łyżki masła. Warzywa przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć do miękkości (najlepiej najpierw podsmażyć przez chwilę marchewkę, która najdłużej się gotuje). Po kilku minutach podlać wodą, doprawić solą i pieprzem i dusić dalej pod przykryciem. Później dusić pod przykryciem.

Gdy warzywa się smażą – na oddzielnej patelni (najlepiej grillowej) usmażyć także pierś indyka. Uważać, żeby jej nie wysuszyć.

Na talerzu ułożyć podsmażone warzywa, a na wierzch – chrupiącą pierś indyka. Posypać natką pietruszki. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *