Karczek pieczony (na kanapki lub na obiad)

Wędzone wędliny zawierają związki chemiczne niebezpieczne dla naszego organizmu. Najlepiej wiedzą o tym kobiety w ciąży i matki karmiące, które muszą całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu wszystko co wędzone. Pojawia się wówczas niedosyt mięsa, którego plasterek można byłoby zwyczajnie położyć na pełnoziarniste pieczywo, dodać do tego ogórka lub pomidora i zjeść szybki sycący posiłek. Na szczęście, w miejsce kupowanych napakowanych chemią wędzonych wędlin – można szybko przyrządzić ich zdrowy odpowiednik! Wystarczy kawałek dobrego mięsa, przyprawy i piekarnik 🙂 Dziś pomysł na karczek pieczony.

Składniki:
ok 0,5kg karkówki
2 łyżki sosu sojowego ciemnego (można pominąć)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (można pominąć)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki (można zamienić na słodką)
0,5 łyżeczki soli
odrobina pieprzu

Wszystkie składniki na marynatę mieszać aż do uzyskania jednorodnej papki. Papryka w proszku oraz sos sojowy nadadzą pieczeni piękną ciemną skórkę. Natrzeć porządnie mięso w każdym zakamarku, włożyć do naczynia z przykrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą dobę).

Piekarnik rozgrzać do 200st. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 1/2 szklanki wody. Jeżeli mięso ma być podane na ciepło – można dołożyć surowe ziemniaki, marchewkę, cebulę, pieczarki lub dowolne inne składniki do obiadu. Piec pod przykryciem ok 5min w 200st, aby pozamykać pory (dzięki temu nie trzeba go wcześniej obsmażać). Następnie zmniejszyć temp do 160st i piec kolejne 40min. Większy kawałek mięsa należałoby piec proporcjonalnie dłużej (przyjmuje się 1h pieczenia w temp 180st na każdy 1 kg mięsa). Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20min, aby wierzch się przyrumienił.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić mięso na co najmniej 5-10min, aby odpoczęło. Dopiero po tym czasie można zacząć je kroić. W innym przypadku wypuścilibyśmy z wnętrza cały sok i karkówka byłaby sucha.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *