Kasza z jarmużem i jajkiem sadzonym

Bardzo prosty, ale zaskakująco pyszny przepis na obiad w 10 minut! 🙂

Składniki na 2 porcje:
2 duże garście jarmużu
czubata szklanka ulubionej ugotowanej kaszy (u mnie jęczmienna)
2-3 łyżki fasoli z puszki (czerwonej lub czarnej)
2 ząbki czosnku
2 jajka
oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Czosnek pokroić i podsmażyć krótko na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać umyty jarmuż pokrojony na kawałki (jeżeli jest z torebki to nie trzeba go już bardziej kroić), zalać odrobiną wody, wymieszać i dusić pod przykryciem około 5-7 minut aż jarmuż zmięknie. Jarmuż podczas duszenia znacznie zmniejszy swoją objętość, więc warto dać go naprawdę sporo.

Do podduszonego jarmużu dodać ugotowaną kaszę i fasolę, przemieszać i podsmażyć chwilę do czasu podgrzania tych nowo dodanych składników. W razie potrzeby posolić (pominąć jeżeli kasza gotowana była w dobrze osolonej wodzie).

Zdjąć z patelni i rozłożyć na 2 talerze. Następnie patelnię umyć i usmażyć na niej 2 jajka sadzone. Jajka położyć na wierzch jarmużu z kaszą. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *