Leczo

Składniki na 3 porcje:
3 małe cukinie lub 3 małe kabaczki lub 1 bakłażan
1 marchewka
1 papryka czerwona
kilka pieczarek
mała cebula
przecier pomidorowy
sól, pieprz, cukier, słodka papryka, chilli

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula się zeszkli – przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać pokrojoną w piórka marchewkę, zalać wodą (ok 1/2 szklanki), przykryć i dusić tak aż marchewka nieco zmięknie. W razie potrzeby dolewać wody. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i znów dusić. Kiedy papryka będzie już dość miękka – dołożyć pokrojoną w kostki cukinię/kabaczek/bakłażan i zalać przecierem pomidorowym. Doprawić do smaku i dusić całość jeszcze co najmniej 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *