Makaron pełnoziarnisty z pesto i łososiem

Składniki na 2 porcje:
2 szklanki makaronu pełnoziarnistego (przed ugotowaniem)
150g surowego filetu z łososia

Składniki na sos pesto:
duży pęczek pietruszki
doniczka świeżej bazylii
3 łyżki orzechów pinii (można zastąpić pestkami dyni)
ząbek czosnku
3 łyżki startego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek

Do blendera wkładamy pietruszkę, bazylię, czosnek, parmezan oraz orzechy pinii/pestki dyni i miksujemy powoli dolewając oliwę, aż powstanie gładka masa. Jeżeli jest taka potrzeba – rozrzedzić wodą aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Makaron gotujemy. W tym czasie łososia ugotować na parze (wodę pod łososia porządnie posolić i dodać kilka kropel soku z cytryny).

Makaron mieszamy w misce z pesto i wykładamy na talerz. Na wierzch kładziemy cząstki łososia. Dekorujemy listkami bazylii.

//Inspiracja pochodzi ze strony: http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardki-z-lososiem-w-kremowym-sosie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *