Makaron/Ryż orzechowy z brokułem

Składniki na 1 porcję:
makaron lub ryż pełnoziarnisty
kawałek brokuła
pół małej cebuli
pół kostki tofu wędzonego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
czosnek granulowany, papryka słodka lub wędzona
sezam do posypania

Makaron/Ryż ugotować al dente. Cebulę pokroić w małą kostkę, brokuła podzielić na kawałki, tofu pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (w razie konieczności podlać wodą), aż brokuł lekko zmięknie. W międzyczasie zrobić sos – wymieszać masło orzechowe, sos sojowy i przyprawy. Do patelni dodać makaron/ryż, wlać sos i wszystko wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać ziarnami sezamu.

Smacznego!

/Przepis pochodzi z eBooka Ireny Owsiak/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *