Archiwa kategorii: Obiady i kolacje

Kasza z jarmużem i jajkiem sadzonym

Bardzo prosty, ale zaskakująco pyszny przepis na obiad w 10 minut! 🙂

Składniki na 2 porcje:
2 duże garście jarmużu
czubata szklanka ulubionej ugotowanej kaszy (u mnie jęczmienna)
2-3 łyżki fasoli z puszki (czerwonej lub czarnej)
2 ząbki czosnku
2 jajka
oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Czosnek pokroić i podsmażyć krótko na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać umyty jarmuż pokrojony na kawałki (jeżeli jest z torebki to nie trzeba go już bardziej kroić), zalać odrobiną wody, wymieszać i dusić pod przykryciem około 5-7 minut aż jarmuż zmięknie. Jarmuż podczas duszenia znacznie zmniejszy swoją objętość, więc warto dać go naprawdę sporo.

Do podduszonego jarmużu dodać ugotowaną kaszę i fasolę, przemieszać i podsmażyć chwilę do czasu podgrzania tych nowo dodanych składników. W razie potrzeby posolić (pominąć jeżeli kasza gotowana była w dobrze osolonej wodzie).

Zdjąć z patelni i rozłożyć na 2 talerze. Następnie patelnię umyć i usmażyć na niej 2 jajka sadzone. Jajka położyć na wierzch jarmużu z kaszą. Gotowe!

Pyszny wege makaron z sosem pomidorowym z warzywami

Skladniki na 3 porcje:
makaron pełnoziarnisty
3 średnie marchewki
1 cebula
1/2 puszki pomidorów krojonych lub przecieru pomidorowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano

 

Marchewkę pokrój w talarki lub półtalarki i podduś na patelni w odrobinie wody. Gdy będzie już prawie miękka – dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

Dodaj pomidory z puszki lub przecier pomidorowy oraz koncentrat. Dorzuć przyprawy.

Na koniec dodaj kukurydzę i fasolę. Duś jeszcze przez 5min.

Podawaj z makaronem pełnoziarnistym.

Placuszki bananowe

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych zdrowe placuszki bananowe. Robi się je ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej! Polecam w szczególności podane ze świeżymi owocami i polane syropem klonowym. Pyyyycha!

Składniki na 10 małych placuszków (2 porcje):
1 banan
1 jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: odrobina mleka

Banana rozgnieść widelcem aż do konsystencji musu. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Smażyć na maśle lub oleju.

Warzywa zapiekane z serem feta

Składniki:
1/2 bakłażana
1 cukinia
1 papryka
2 marchewki
200 g sera typu feta
natka pietruszki
oliwa z oliwek (ok 6 łyżek)
ząbek czosnku, tymianek, sól

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Warzywa umyj (marchew dodatkowo obierz) i pokrój – cukinię, bakłażana i marchewkę w talarki lub półtalarki, paprykę w paski. Umieść składniki w naczyniu żaroodpornym. Wymieszaj oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem i solą. Polej warzywa i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach na warzywach ułóż plastry sera feta i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu posyp obficie natką pietruszki. Podawaj z kaszą (np. gryczaną) lub samodzielnie.

Domowa wędlina: schab pieczony

Składniki:
0,7kg schabu bez kości
ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 liść laurowy
oliwa z oliwek (ok. 6 łyżek)

Najpierw przygotowujemy marynatę. Przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy i dodajemy liść laurowy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1h do przegryzienia się smaków.

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie marynatą. Przekładamy do naczynia z przykryciem (lub owijamy folią) i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem, na dno dodajemy 3-4 łyżki wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 10min, po czym zmniejszamy temp do 160st i pieczemy jeszcze 40min. Następnie odkrywamy mięso i na funkcji termoobiegu dopiekamy jeszcze 10min. Po wyjęciu mięsa z piekarnika przykrywamy je i pozwalamy spokojnie ostygnąć. Następnie wstawiamy do lodówki. Kroimy w plastry dopiero gdy jest całkowicie zimne.

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i łososiem

Składniki:
300g makaronu pełnoziarnistego
100g łososia wędzonego (lub surowego ugotowanego na parze)
2 cukinie
kilka suszonych pomidorów
kilka pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
masło
bazylia, pieprz, sól
opcjonalnie: świeża bazylia
opcjonalnie: parmezan do posypania

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie obieramy cukinie i kroimy w drobną kostkę. Łososia i suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Natkę pietruszki i kilka listków świeżej bazylii siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy parę sekund. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem aż zmięknie, często mieszając. Następnie posypujemy przyprawami (bazylia, sól, pieprz) i mieszamy. Dodajemy suszone pomidory i podsmażamy ok 2 minuty. Następnie dodajemy łososia i makaron, dokładnie mieszamy i podsmażamy na bardzo małym ogniu, aby smaki się przegryzły. Wyłączamy gaz.

Przed podaniem dodajemy jeszcze świeżą bazylię, natkę pietruszki i pomidorki koktajlowe. Mieszamy i zostawiamy w ciepłej patelni pod przykryciem (na wyłączonym gazie) jeszcze 1-2 minuty. Nakładamy na talerze. Opcjonalnie posypujemy startym serem.

Chłodnik z botwinki

Składniki na 3-4 porcje:
2 pęczki botwinki
sok z 1/2 cytryny
duży ogórek szklarniowy lub 5 gruntowych
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 ząbki czosnku (można pominąć)
duży jogurt naturalny typu greckiego (400-500g)
sól, pieprz

Botwinkę umyć i skroić drobno (kroimy do połowy liści – tak aby zużyć jak najwięcej czerwonych łodyżek; buraczki oczywiście najpierw obieramy a później kroimy w kostkę). Zalać zimną wodą na tyle, aby przykryła botwinkę i gotować do miękkości 10-15min. Dodać sok z 1/4 cytryny (pozostałą część soku zostawić na koniec do doprawienia do smaku) i odstawić do wystygnięcia.

Ogórki obrać, rzodkiewkę umyć i pokroić je w drobną kostkę. Posiekać szczypiorek i koperek.

Do ugotowanej botwinki dodać cały jogurt oraz posiekane warzywa. Doprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i pozostałą częścią soku z cytryny.

Wstawić do lodówki na co najmniej 1h do przegryzienia się smaków.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Składniki na pulpety (na 3-4 porcje):
500g mięsa mielonego z indyka
kajzerka
1/2 średniej cebuli (ok 40g)
1 jajko
olej rzepakowy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Składniki na sos koperkowy:
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżka koperku siekanego
sok z cytryny, sól, pieprz

Do mięsa mielonego dodać namoczoną w wodzie, dokładnie odciśniętą bułkę, drobno posiekaną cebulkę, jajko oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.

Z przygotowanej masy uformować kulki i lekko obsmażyć (po ok 1 minutę z każdej strony) na patelni z rozgrzanym olejem.

W garnku podgrzać ok litra wody i włożyć podsmażone pulpety. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować pod pokryciem na średnim ogniu ok. 15 minut. Ugotowane wyjąć na talerz.

Odlać pół szklanki wywaru, w którym gotowały się pulpety (warto przelać przez sitko). Dodać mąkę, jogurt grecki i podgrzać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodać koperek, odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz. Otrzymanym sosem polać pulpety.

Ps. Do pulpetów idealnie pasuje kasza gryczana oraz surówka z jabłka i marchwi (jabłko i marchew w równych proporcjach starte na tarce o małych oczkach, skropione sokiem z cytryny).

// Przepis pochodzi z diety multisportdiet.pl

Dietetyczna musaka (moussaka)

Składniki na 6-8 porcji:
0,5kg mięsa mielonego z indyka
bakłażan
cukinia
duży ziemniak lub 2 średnie (można pominąć)
cebula
ząbek czosnku
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 żółtko
bulion warzywny

Przyprawy do mięsa:
1/2 łyżeczki cynamonu
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
odrobina soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu pieprz

Na sos:
płaska łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki zimnego mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Cukinie i bakłażana umyj porządnie i pokrój w poprzeczne cienkie paski (można pominąć ich obieranie). Bakłażana skrop sokiem z cytryny (zapobiegnie to szarzeniu), obficie posól i przełóż na sitko na ok 30min aż puści soki. Po tym czasie opłucz i osusz ręcznikiem.

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie paski o jak największej powierzchni. Ugotuj na parze do średniej miękkości (ok 10min).

Przygotowane w ten sposób plastry warzyw (cukinia, bakłażan i ziemniaki) przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj do miękkości ok 15min w temperaturze 180st z włączoną funkcją grillowania.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni do zeszklenia (najlepiej na oliwie z oliwek). Następnie dodaj mięso. Smaż przez chwilę po czym dodaj całą puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj cały obrany ząbek czosnku. Duś co najmniej 30min. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki – dodaj bulionu warzywnego. Na koniec dodaj żółtko i dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia i usuń z mięsa ziele angielskie oraz czosnek.

Przygotuj sos: do 1/2 szklanki mleka dodaj mąkę i porządnie wymieszaj. Pozostałą szklankę mleka zagotuj w rondelku. Następnie dodaj mleko z mąką i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Pogotuj chwilę, a następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia.

Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Wyłóż na nim następujące warstwy: ziemniaki, mięso, cukinia, mięso, bakłażan. Zalej sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st na 45 minut.

Smacznego!

// Inspiracja na przepis pochodzi ze stron: http://pysznieidietetycznie.blogspot.com/2012/01/grecka-musaka.html oraz https://kuchnialidla.pl/product/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-karola

Pieczona pierś kurczaka z mozarellą i suszonymi pomidorami

Składniki (na 2 porcje):
pierś kurczaka ok 400g
4 suszone pomidory w oleju
pół kulki sera mozarella
bazylia (najlepiej świeża)

Na marynatę:
2 ząbki czosnku
papryka słodka
papryka ostra
bazylia
oregano
oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
sól, pieprz

Pierś kurczaka umyć i osuszyć. W każdej naciąć kieszonki uważając, aby nie przekroić piersi na wylot. Składniki na marynatę wymieszać i nasmarować nią piersi. Odstawić do lodówki na kilka minut.

W tym czasie pokroić drobno mozarellę, suszone pomidory i bazylię. Wymieszać. Wypełnić nimi kieszonki piersi.

Naczynie żaroodporne nasmarować lekko oliwą, ułożyć na dnie piersi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec pod przykryciem 20-30min w zależności od grubości piersi. Na ostatnie 5min można odkryć.

Podawać z ryżem i surówką.

// Przepis pochodzi ze strony https://www.drlifestyle.pl/odzywianie/zdrowy-obiad/

Domowa wędlina: pasztet drobiowo-wołowy z marchewką (bez wątróbki!)

Składniki (na 2 małe jednorazowe keksówki):

  • 0,6kg udek z kurczaka (2 sztuki)
  • 0,4kg surowego chudego boczku lub innego mięsa wieprzowego (musi zawierać trochę tłuszczu)
  • 2 duże marchewki, 1 pietruszka
  • sól, 2 liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego

Mięso z przyprawami gotować na wolnym ogniu aż do miękkości (ok 1h), obrane warzywa dodać mniej-więcej w połowie gotowania. Odstawić do ostygnięcia. Mięso i warzywa wyjąć, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa 2-3 razy. Jeżeli boczek jest tłusty – odkroić nadmiar tłuszczu jeszcze przed zmieleniem. Wywar odcedzić i odstawić na bok (nie wylewać!).

Następnie do masy mięsnej dodać:

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku granulowanego
  • 2-3 czubate łyżeczki przyprawy Kamis do mięsa duszonego, sól, pieprz

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć dość mokrą konsystencję, ale nie być lejąca się. Uzyskać ją przez dodanie odpowiedniej ilości wywaru z gotowania.

Keksówkę posmarować olejem i posypać bułkę tartą. Napełnić keksówkę do ¾ wysokości. Piec ok. 1h w temp. 180st aż do zrumienienia.

Pasztet dobrze się mrozi. Jedną keksówkę przekrajam więc na pół, obie części pakuję osobno w folię aluminiową i torebkę foliową, podpisuję i wkładam do zamrażalnika, gdzie mogą leżeć nawet 2 miesiące 🙂 Rozmrażam bardzo powoli w lodówce.

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kurczakiem

Składniki (na 2 porcje):
– makaron pełnoziarnisty świderki
– 1/2 piersi kurczaka
– 200g mrożonego szpinaku
– kilka suszonych pomidorów
– średnia cebula
– 1 ząbek czosnku
– 5 łyżek jogurtu naturalnego
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Makaron ugotować al dente.

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Wszystko to podsmażyć na oliwie z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.

Po kilku minutach dodać pokrojone w paski suszone pomidory i szpinak. Smażyć jeszcze kilka minut.

Dodać jogurt naturalny. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Wyłączyć ogień. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.

Karczek pieczony (na kanapki lub na obiad)

Wędzone wędliny zawierają związki chemiczne niebezpieczne dla naszego organizmu. Najlepiej wiedzą o tym kobiety w ciąży i matki karmiące, które muszą całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu wszystko co wędzone. Pojawia się wówczas niedosyt mięsa, którego plasterek można byłoby zwyczajnie położyć na pełnoziarniste pieczywo, dodać do tego ogórka lub pomidora i zjeść szybki sycący posiłek. Na szczęście, w miejsce kupowanych napakowanych chemią wędzonych wędlin – można szybko przyrządzić ich zdrowy odpowiednik! Wystarczy kawałek dobrego mięsa, przyprawy i piekarnik 🙂 Dziś pomysł na karczek pieczony.

Składniki:
ok 0,5kg karkówki
2 łyżki sosu sojowego ciemnego (można pominąć)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (można pominąć)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki (można zamienić na słodką)
0,5 łyżeczki soli
odrobina pieprzu

Wszystkie składniki na marynatę mieszać aż do uzyskania jednorodnej papki. Papryka w proszku oraz sos sojowy nadadzą pieczeni piękną ciemną skórkę. Natrzeć porządnie mięso w każdym zakamarku, włożyć do naczynia z przykrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą dobę).

Piekarnik rozgrzać do 200st. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 1/2 szklanki wody. Jeżeli mięso ma być podane na ciepło – można dołożyć surowe ziemniaki, marchewkę, cebulę, pieczarki lub dowolne inne składniki do obiadu. Piec pod przykryciem ok 5min w 200st, aby pozamykać pory (dzięki temu nie trzeba go wcześniej obsmażać). Następnie zmniejszyć temp do 160st i piec kolejne 40min. Większy kawałek mięsa należałoby piec proporcjonalnie dłużej (przyjmuje się 1h pieczenia w temp 180st na każdy 1 kg mięsa). Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20min, aby wierzch się przyrumienił.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić mięso na co najmniej 5-10min, aby odpoczęło. Dopiero po tym czasie można zacząć je kroić. W innym przypadku wypuścilibyśmy z wnętrza cały sok i karkówka byłaby sucha.

Smacznego! 🙂

Makaron pełnoziarnisty z pesto i łososiem

Składniki na 2 porcje:
2 szklanki makaronu pełnoziarnistego (przed ugotowaniem)
150g surowego filetu z łososia

Składniki na sos pesto:
duży pęczek pietruszki
doniczka świeżej bazylii
3 łyżki orzechów pinii (można zastąpić pestkami dyni)
ząbek czosnku
3 łyżki startego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek

Do blendera wkładamy pietruszkę, bazylię, czosnek, parmezan oraz orzechy pinii/pestki dyni i miksujemy powoli dolewając oliwę, aż powstanie gładka masa. Jeżeli jest taka potrzeba – rozrzedzić wodą aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Makaron gotujemy. W tym czasie łososia ugotować na parze (wodę pod łososia porządnie posolić i dodać kilka kropel soku z cytryny).

Makaron mieszamy w misce z pesto i wykładamy na talerz. Na wierzch kładziemy cząstki łososia. Dekorujemy listkami bazylii.

//Inspiracja pochodzi ze strony: http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardki-z-lososiem-w-kremowym-sosie

Gulasz z indyka z warzywami

Składniki na 3-4 porcje:
400g piersi z indyka
1 czerwona papryka
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 cebula
kawałek selera
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
sól, pieprz, papryka słodka
olej do smażenia
opcjonalnie: 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego
opcjonalnie: natka pietruszki do posypania

Pierś z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w małą kostkę. Posypać solą, pieprzem, słodką papryką oraz pokrojoną w kostkę cebulą. Odstawić na chwilę do lodówki.

W tym czasie obrać marchew, pietruszkę, seler i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w jak najmniejszą kostkę.

Mięso podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumieni, a cebula się zeszkli. Postarać się nie mieszać mięsem zbyt często, bo straci soki. Wlać 1 i 1/2 szklanki wody i dusić około 10 minut. Następnie dodać warzywa, przecier pomidorowy i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Dusić kolejne 20 minut. Po tym czasie zagęścić sos wodą rozmieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać posypane natką pietruszki w towarzystwie kaszy i ulubionej surówką. Smacznego! 🙂

// Inspiracja na przepis pochodzi ze strony durszlak.pl

Kotlety mielone bez smażenia

Składniki na 10-12 kotletów:
500g mięsa mielonego z indyka
3 łyżki płatków owsianych
1 jajko
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika
sól, pieprz

Mięso połączyć z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, drobno posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki, pestkami słonecznika i jajkiem. Dokładnie wymieszać. Formować kotlety i układać na blasze do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Pikantny filet z indyka na kolorowych warzywach

Składniki na 2 porcje:
2 sznycle z piersi indyka (ok 200g)
1/2 cukinii
1/2 pora
marchewka
papryka żółta lub czerwona
mała cebula
natka pietruszki
oliwa z oliwek i masło do smażenia
sól, pieprz, ocet balsamiczny

Na marynatę:
ząbek czosnku
płatki chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek. Dodać płatki chilli. Doprawić solą i pieprzem. Rozbić pierś i dokładnie wetrzeć w nią marynatę. Odstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.

W międzyczasie umyć i pokroić warzywa. Paprykę i marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórka, a pora w talarki, a cukinię w półtalarki (cukinii nie trzeba obierać). Na patelnię wlać ok łyżki oliwy z oliwek i 1/2 łyżki masła. Warzywa przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć do miękkości (najlepiej najpierw podsmażyć przez chwilę marchewkę, która najdłużej się gotuje). Po kilku minutach podlać wodą, doprawić solą i pieprzem i dusić dalej pod przykryciem. Później dusić pod przykryciem.

Gdy warzywa się smażą – na oddzielnej patelni (najlepiej grillowej) usmażyć także pierś indyka. Uważać, żeby jej nie wysuszyć.

Na talerzu ułożyć podsmażone warzywa, a na wierzch – chrupiącą pierś indyka. Posypać natką pietruszki. Smacznego! 🙂

Roladki z piersi indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Składniki na 2 porcje:
2 sznycle z piersi indyka (ok 200g)
100g szpinaku surowego lub mrożonego
30g sera feta
4 kawałki suszonych pomidorów
1 mały ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sznycle z indyka rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.

Szpinak podsmażyć na oliwie z oliwek (surowy należy wcześniej umyć i osuszyć). Kiedy woda już trochę odparuje – dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć, a następnie zostawić do przestygnięcia. Kiedy szpinak obniży trochę swoją temperaturę, ale nadal będzie ciepły – dodać pokruszony ser feta i pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszać.

Farsz przełożyć na sznycle, zostawiając z jednej strony ok 2-centymetrowy pasek. Zawinąć roladki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem.

Piec pod przykryciem ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryć i podpiekać jeszcze 10-15 minut.

Tortilla pełnoziarnista

Składniki na 2 porcje:
2 pełnoziarniste tortille
serek kanapkowy
kilka liści sałaty
4-6 plasterków chudej wędliny
plastry marchewki lub papryki
odrobinę cebuli

Tortille posmarować dokładnie serkiem (także na brzegach – posłuży on do „sklejenia” tortilli). Na wierzch ułożyć liście sałaty, wędlinę, cebulę, marchewkę i paprykę. Całość ściśle zawijając. Gotowe 🙂

Szaszłyczki drobiowe

Składniki na 8 szaszłyków:
mała pierś kurczaka
papryka czerwona
3 duże pieczarki
cebula
sól, papryka słodka

Wszystkie składniki pokroić na mniej-więcej takiej samej wielkości kawałki. Kurczaka posolić i posypać słodką papryką. Składniki nadziewać naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec pod przykryciem 30 minut. Odkryć i piec kolejne 15 minut.

Sałatka z burakami, pomarańczą i szpinakiem

Składniki:
1 duży burak (gotowany lub pieczony)
1 pomarańcza
1/2 małej czerwonej cebuli
4 plasterki sera feta
2 garście świeżego szpinaku, rukoli lub mieszanki sałat
kilka sztuk dowolnych orzechów lub pestek

Do dressingu:
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki miodu

Buraka upiec w folii aluminiowej (bez obierania) – ok 1-1,5h w 180st. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać i pokroić w słupki.

Miód połączyć z oliwą z oliwek. Dodać pokrojone buraki i dokładnie wymieszać.

Na talerzu ułożyć szpinak/rukolę/mieszankę sałat. Pomarańczę obrać nożem ścinając dokładnie białą skórkę. Pokroić w półplasterki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w cienkie piórka i także wyłożyć na talerz. Na koniec dodać buraki i ser feta. Posypać prażonymi orzechami lub pestkami.

// Przepis pochodzi ze strony wegefaza.blogspot.com: http://wegefaza.blogspot.com/2015/01/saatka-z-burakow-i-pomaranczy.html

Roladki schabowe z ananasem i mozzarellą

Składniki na 2 porcje:
2 plastry schabu
kulka mozzareli
1 cienki plaster świeżego ananasa
natka pietruszki

Na marynatę:
1 płaska łyżka ostrej musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól, pieprz, kolendra, tymianek

Schab umyć, osuszyć i rozbić na dwa cienkie kotlety. Natrzeć z obu stron przygotowaną wcześniej marynatą. Odstawić na ok 30min do lodówki.

Po wyjęciu obsypać z jednej strony natką pietruszki, wyłożyć na wierzch plastry mozzarelli i cienki plaster ananasa. Zawinąć ściśle, a w razie potrzeby spiąć wykałaczką. Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.

Podawać z żółtą fasolką szparagową, brokułami lub dowolną sałatką.

// Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej „Schudnij pysznie wiosną i latem”

Sałatka na ciepło z burakami karmelizowanymi

Pyszna sałatka na ciepło. Robię ją zawsze, gdy pozostają nam buraki np. z czerwonego barszczu, a także wtedy, gdy mam ochotę na słodziutkie buraki 🙂

Składniki na 2 porcje:
* 2 małe buraki (gotowane lub pieczone)
* 50-70g sera feta
* 5-6 pomidorków koktajlowych
* mała czerwona cebula
* 4 garście miksu sałat
* garść pestek dyni
* 1 łyżeczka miodu

Buraka upiec w folii aluminiowej (bez obierania) – ok 1-1,5h w 180st. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podgrzać olej i dodać do niego łyżkę miodu. Gdy się rozpuści – dodać buraki i cebulę. Podsmażać na wolnym ogniu ok 10 min.

W międzyczasie miks sałat rozłożyć na dwa talerze, dodać skrojone pomidorki koktajlowe i pokrojoną w małą kostkę fetę. Na wierzch wyłożyć buraczki i polać całość wytworzonym na patelni sosem. Posypać prażonymi pestkami dyni.

// Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej „Schudnij pysznie wiosną i latem”

Sałatka Caprese z grillowanym bakłażanem

Składniki na 2 porcje:
* bakłażan
* 2 duże pomidory
* 2 kulki mozzarelli
* bazylia, sól pieprz
* oliwa z oliwek
* sok z cytryny

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić na centymetrowe plastry. Oprószyć przyprawami i ułożyć na blasze do pieczenia. Skropić lekko oliwą z oliwek. Wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 200st z włączonym górnym grzaniem i piec po 6-7 minut z każdej strony.

Pomidory i mozzarellę pokroić na plastry. Ułożyć na talerzu przekładając pieczonym bakłażanem. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Udekorować świeżymi liśćmi bazylii.

Leczo

Składniki na 3 porcje:
3 małe cukinie lub 3 małe kabaczki lub 1 bakłażan
1 marchewka
1 papryka czerwona
kilka pieczarek
mała cebula
przecier pomidorowy
sól, pieprz, cukier, słodka papryka, chilli

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula się zeszkli – przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać pokrojoną w piórka marchewkę, zalać wodą (ok 1/2 szklanki), przykryć i dusić tak aż marchewka nieco zmięknie. W razie potrzeby dolewać wody. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i znów dusić. Kiedy papryka będzie już dość miękka – dołożyć pokrojoną w kostki cukinię/kabaczek/bakłażan i zalać przecierem pomidorowym. Doprawić do smaku i dusić całość jeszcze co najmniej 15 minut.

Sałatka brokułowa

Składniki:
świeży brokuł lub opakowanie brokułów mrożonych
1/2 opakowania (ok 200g) sera feta
10 łyżek pestek słonecznika
1/2 puszki kukurydzy
1/2 małego jogurtu naturalnego
1 łyżka keczupu
2 małe ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, oregano

Jogurt i keczup wymieszać z pieprzem, oregano i przecisnietymi przez praskę ząbkami czosnku. Odstawić.

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Odstawić do wystygnięcia.

Kukurydzę odsączyć i przekłożyć do miski. Dodać brokuł podzielony na mniejsze części i pokrojoną fetę. Polać przygotowanym uprzednio sosem.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać nim sałatkę.

// Przepis pochodzi ze strony vitalia.pl

Makaron razowy ze szpinakiem i łososiem (bez śmietany)

Składniki na 2 porcje:
200g makaronu razowego (tagliatelle lub spaghetti)
200g łososia surowego lub wędzonego na zimno
100g świeżego szpinaku
mały jogurt grecki
30g sera feta
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Surowego łososia ugotować na parze lub upiec (ok 20-30min). Makaron ugotować al’dente. W międzyczasie porwać szpinak na mniejsze części i podsmażyć na oliwie z oliwek, aż zmniejszy swoją objętość. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć jeszcze chwile. Odstawić do przestygnięcia.
Makaron wyłożyć na talerze. Jogurt wymieszać z łososiem podzielonym na mniejsze cześci, podsmażonym szpinakiem i pokrojonym na małe kawałki serem feta. Doprawić solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polać makaron.

Ryba duszona na czerwonych warzywach

To jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że pięknie się prezentuje – smakuje wyśmienicie! Do tego jest lekkie, zaskakująco sycące i bardzo zdrowe. Co prawda składniki są smażone, ale bez nasiąkających tłuszczem panierek. Same warzywa i delikatne ryba. Do tego jest bardzo szybkie do przygotowania – wystarczy 30 minut.

Składniki na 1 porcję:
1 średni filet z morszczuka lub dorsza (150g)
1 pomidor (może być z puszki)
1/2 papryki czerwonej
1/4 cebuli
1 marchewka
natka pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie: płatki chilli

Na marynatę:
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka sok z cytryny
łyżeczka miodu
sól, pieprz, oregano

Wymieszać składniki na marynatę. Filet umyć, osuszyć i zamarynować w lodówce min 20 minut.

W międzyczasie warzywa umyć, pokroić w paski i udusić na oliwie z oliwek do średniej miękkości (podsmażać zaczynając od marchewki, następnie dodać cebulę, później paprykę, a na samym końcu obrany ze skóry pomidor). Po dodaniu na patelnię papryki warto podlać wszystko wodą (ok 1/4 szklanki) i dusić pod przykryciem.

Oddzielnie usmażyć rybę (przez ok 15 minut).

Warzywa doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Wyłożyć na talerz, na wierzch położyć rybę. Wszystko posypać natką pietruszki.

// Inspiracja na przepis pochodzi z fanpage Ewy Chodakowskiej