Archiwa kategorii: Obiady i kolacje

Curry z ciecierzycą, szpinakiem i pomidorami

Składniki:
2 łyżki pasty curry (np. Patak’s Mild Curry Spice Paste)
1 średnia cebula
2 łyżeczki startego imbiru
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka mleczka kokosowego (400g)
400g ugotowanej ciecierzycy
4-5 garści świeżego szpinaku

Cebule pokroic drobno i podsmażyć na oleju. Gdy zmięknie – dodać starty imbir i pastę curry. Podsmażyć chwile, a następnie podlać 50ml wody. Smażyć aż woda odparuje.

Dodac pomidory z puszki, mleczko kokosowe, ciecierzycę i szpinak. Dusić pod przykryciem az szpinak zmięknie.

Podawać z ryżem.

Chłopska patelnia w stylu „zero waste”

To może nie jest najzdrowszy przepis, ale jest pyszny i w dodatku idealny na zagospodarowanie resztek z lodówki 🙂

Składniki w mojej wersji (na 2-3 porcje):

  • kilka gotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu z poprzedniego dnia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 pieczarki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kawałek kiełbasy podwawelskiej
  • przyprawy: sol, pieprz, oregano
  • natka pietruszki
  • olej, masło

Zamiennie można użyć: marchewki, cukinii, bakłażana, kalafiora, fasolki szparagowej, dowolnej wędliny, tofu, ciecierzycy, fasolki konserwowej itp. Cokolwiek mamy akurat w lodówce 🙂

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać drobno. Pozostałe składniki pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko na patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć na dużym ogniu, aby nadać nieco chrupkości. Zmniejszyć ogień, opcjonalnie dodać masło. Na koniec smażenia posypać przyprawami i nastą pietruszki.

Smacznego! 🙂

Warzywa duszone w mleczku kokosowym

Składniki na 4-5 porcji:
duża cukinia
2 średnie marchewki
kilka różyczek kalafiora lub 2 ziemniaki
opcjonalnie: kilka różyczek brokuła
opcjonalnie: garść fasolki szparagowej
fasolka biała, czerwona lub ciecierzyca (gotowana lub z puszki)
łyżka Vegety lub szklanka bulionu warzywnego
1 puszka mleczka kokosowego
czubata łyżeczka curry

Warzywa pokroić, wrzucić na patelnię (zaczynając od tych gotujących się najdłużej), zalać wodą z dodatkiem Vegety lub bulionem i gotować pod przykryciem aż lekko zmiękną. Następnie dodać mleczko kokosowe, curry oraz fasolkę/ciecierzycę i dusić jeszcze ok 5min. Podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub kaszą.

Smacznego! 🙂

/Inspiracja na danie pochodzi z książki „alaantkowe BLW”/

Makaron orzechowy z warzywami chińskimi

Składniki na 1 porcję:
makaron ryżowy lub pełnoziarnisty
mrożonka warzyw chińskich
1/3 kostki tofu wędzonego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
Przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka lub wędzona

Makaron ugotować al dente. Mieszankę warzyw wrzucić na patelnie, dodać odrobinę wody i poddusić. Za chwilę dodać makaron, a następnie sos zrobiony z masła orzechowego, sosu sojowego i przypraw.

Smacznego 🙂

/Przepis pochodzi z eBooka Ireny Owsiak/

Risotto orzechowe z cukinią, papryką i pieczarkami

Składniki na 1 porcję:
ryż biały lub brązowy parboiled ok 70g
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 cukinii
pół papryki
4-5 pieczarek
1 łyżka masła orzechowego
1/3 opakowania tofu wędzonego lub 5 łyżek fasoli z puszki
przyprawy: sól, pieprz, oregano
opcjonalnie płatki drożdżowe lub ser tarty

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili wrzucić pozostałe warzywa (pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i pieczarki), pokrojone w kostkę tofu (jeśli używasz fasoli – dodaj ją na samym końcu), ryż i przyprawy. Masło orzechowe rozpuścić w ok 1/5 szklanki wody i dodać ją do patelni. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i dolewając wody w razie potrzeby. Gdy ryż będzie już miękki – dodać płatki drożdżowe lub tarty ser.

Smacznego!

 

/Przepis pochodzi z eBooka Ireny Owsiak/

Makaron/Ryż orzechowy z brokułem

Składniki na 1 porcję:
makaron lub ryż pełnoziarnisty
kawałek brokuła
pół małej cebuli
pół kostki tofu wędzonego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
czosnek granulowany, papryka słodka lub wędzona
sezam do posypania

Makaron/Ryż ugotować al dente. Cebulę pokroić w małą kostkę, brokuła podzielić na kawałki, tofu pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (w razie konieczności podlać wodą), aż brokuł lekko zmięknie. W międzyczasie zrobić sos – wymieszać masło orzechowe, sos sojowy i przyprawy. Do patelni dodać makaron/ryż, wlać sos i wszystko wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać ziarnami sezamu.

Smacznego!

/Przepis pochodzi z eBooka Ireny Owsiak/

Makaron pełnoziarnisty z tofu, pomidorkami i oliwkami

Składniki na 1 porcję:
Makaron pełnoziarnisty
1/2 kostki tofu wędzonego
Pomidorki koktajlowe – ok 7-8 szt
1/2 małej cebuli
Oliwki czarne
Kilka listków świeżej bazylii
Olej
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, zioła prowansalskie
Opcjonalnie płatki drożdżowe lub ser tarty

Makaron ugotować al dente. Cebulę pokrojoną w piórka oraz tofu podsmażyć na małej ilości oleju, dodając w razie potrzeby wody. Następnie dodać przekrojone na pół pomidorki, pokrojone oliwki, przyprawy i ugotowany makaron. Podsmażyć chwilę, a na koniec dodać pokrojone listki bazylii i płatki drożdżowe lub ser.

Smacznego!

/Przepis pochodzi z eBooka Ireny Owsiak/

Śniadaniowe „burrito” z jajecznicą

Składniki na 1 porcje:
1 tortilla
serek, hummus lub jogurt grecki do posmarowania
1 jajko (usmażone na jajecznicę)
sałata rzymska / rukola / szpinak
1/4 czerwonej papryki pokrojona w paski
2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
Sos pomidorowy

Tortille podgrzać lekko w mikrofali, aby nie była sztywna i dała się łatwo zwijać. Włożyć do środka wszystkie składniki (łącznie z sosem pomidorowym). Następnie zawinąć i przypiec z obu stron na suchej patelni tak, aby wszystkie składniki w środku się nagrzały.

Smacznego! 🙂

Kasza z jarmużem i jajkiem sadzonym

Bardzo prosty, ale zaskakująco pyszny przepis na obiad w 10 minut! 🙂

Składniki na 2 porcje:
2 duże garście jarmużu
czubata szklanka ulubionej ugotowanej kaszy (u mnie jęczmienna)
2-3 łyżki fasoli z puszki (czerwonej lub czarnej)
2 ząbki czosnku
2 jajka
oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Czosnek pokroić i podsmażyć krótko na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać umyty jarmuż pokrojony na kawałki (jeżeli jest z torebki to nie trzeba go już bardziej kroić), zalać odrobiną wody, wymieszać i dusić pod przykryciem około 5-7 minut aż jarmuż zmięknie. Jarmuż podczas duszenia znacznie zmniejszy swoją objętość, więc warto dać go naprawdę sporo.

Do podduszonego jarmużu dodać ugotowaną kaszę i fasolę, przemieszać i podsmażyć chwilę do czasu podgrzania tych nowo dodanych składników. W razie potrzeby posolić (pominąć jeżeli kasza gotowana była w dobrze osolonej wodzie).

Zdjąć z patelni i rozłożyć na 2 talerze. Następnie patelnię umyć i usmażyć na niej 2 jajka sadzone. Jajka położyć na wierzch jarmużu z kaszą. Gotowe!

Pyszny wege makaron z sosem pomidorowym z warzywami

Skladniki na 3 porcje:
makaron pełnoziarnisty
3 średnie marchewki
1 cebula
1/2 puszki pomidorów krojonych lub przecieru pomidorowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano

 

Marchewkę pokrój w talarki lub półtalarki i podduś na patelni w odrobinie wody. Gdy będzie już prawie miękka – dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

Dodaj pomidory z puszki lub przecier pomidorowy oraz koncentrat. Dorzuć przyprawy.

Na koniec dodaj kukurydzę i fasolę. Duś jeszcze przez 5min.

Podawaj z makaronem pełnoziarnistym.

Placuszki bananowe

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych zdrowe placuszki bananowe. Robi się je ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej! Polecam w szczególności podane ze świeżymi owocami i polane syropem klonowym. Pyyyycha!

Składniki na 10 małych placuszków (2 porcje):
1 banan
1 jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: odrobina mleka

Banana rozgnieść widelcem aż do konsystencji musu. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Smażyć na maśle lub oleju.

Warzywa zapiekane z serem feta

Składniki:
1/2 bakłażana
1 cukinia
1 papryka
2 marchewki
200 g sera typu feta
natka pietruszki
oliwa z oliwek (ok 6 łyżek)
ząbek czosnku, tymianek, sól

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Warzywa umyj (marchew dodatkowo obierz) i pokrój – cukinię, bakłażana i marchewkę w talarki lub półtalarki, paprykę w paski. Umieść składniki w naczyniu żaroodpornym. Wymieszaj oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem i solą. Polej warzywa i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach na warzywach ułóż plastry sera feta i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu posyp obficie natką pietruszki. Podawaj z kaszą (np. gryczaną) lub samodzielnie.

Domowa wędlina: schab pieczony

Składniki:
0,7kg schabu bez kości
ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 liść laurowy
oliwa z oliwek (ok. 6 łyżek)

Najpierw przygotowujemy marynatę. Przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy i dodajemy liść laurowy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1h do przegryzienia się smaków.

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie marynatą. Przekładamy do naczynia z przykryciem (lub owijamy folią) i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem, na dno dodajemy 3-4 łyżki wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 10min, po czym zmniejszamy temp do 160st i pieczemy jeszcze 40min. Następnie odkrywamy mięso i na funkcji termoobiegu dopiekamy jeszcze 10min. Po wyjęciu mięsa z piekarnika przykrywamy je i pozwalamy spokojnie ostygnąć. Następnie wstawiamy do lodówki. Kroimy w plastry dopiero gdy jest całkowicie zimne.

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i łososiem

Składniki:
300g makaronu pełnoziarnistego
100g łososia wędzonego (lub surowego ugotowanego na parze)
2 cukinie
kilka suszonych pomidorów
kilka pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
masło
bazylia, pieprz, sól
opcjonalnie: świeża bazylia
opcjonalnie: parmezan do posypania

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie obieramy cukinie i kroimy w drobną kostkę. Łososia i suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Natkę pietruszki i kilka listków świeżej bazylii siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy parę sekund. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem aż zmięknie, często mieszając. Następnie posypujemy przyprawami (bazylia, sól, pieprz) i mieszamy. Dodajemy suszone pomidory i podsmażamy ok 2 minuty. Następnie dodajemy łososia i makaron, dokładnie mieszamy i podsmażamy na bardzo małym ogniu, aby smaki się przegryzły. Wyłączamy gaz.

Przed podaniem dodajemy jeszcze świeżą bazylię, natkę pietruszki i pomidorki koktajlowe. Mieszamy i zostawiamy w ciepłej patelni pod przykryciem (na wyłączonym gazie) jeszcze 1-2 minuty. Nakładamy na talerze. Opcjonalnie posypujemy startym serem.

Chłodnik z botwinki

Składniki na 3-4 porcje:
2 pęczki botwinki
sok z 1/2 cytryny
duży ogórek szklarniowy lub 5 gruntowych
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 ząbki czosnku (można pominąć)
duży jogurt naturalny typu greckiego (400-500g)
sól, pieprz

Botwinkę umyć i skroić drobno (kroimy do połowy liści – tak aby zużyć jak najwięcej czerwonych łodyżek; buraczki oczywiście najpierw obieramy a później kroimy w kostkę). Zalać zimną wodą na tyle, aby przykryła botwinkę i gotować do miękkości 10-15min. Dodać sok z 1/4 cytryny (pozostałą część soku zostawić na koniec do doprawienia do smaku) i odstawić do wystygnięcia.

Ogórki obrać, rzodkiewkę umyć i pokroić je w drobną kostkę. Posiekać szczypiorek i koperek.

Do ugotowanej botwinki dodać cały jogurt oraz posiekane warzywa. Doprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i pozostałą częścią soku z cytryny.

Wstawić do lodówki na co najmniej 1h do przegryzienia się smaków.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Składniki na pulpety (na 3-4 porcje):
500g mięsa mielonego z indyka
kajzerka
1/2 średniej cebuli (ok 40g)
1 jajko
olej rzepakowy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Składniki na sos koperkowy:
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżka koperku siekanego
sok z cytryny, sól, pieprz

Do mięsa mielonego dodać namoczoną w wodzie, dokładnie odciśniętą bułkę, drobno posiekaną cebulkę, jajko oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.

Z przygotowanej masy uformować kulki i lekko obsmażyć (po ok 1 minutę z każdej strony) na patelni z rozgrzanym olejem.

W garnku podgrzać ok litra wody i włożyć podsmażone pulpety. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować pod pokryciem na średnim ogniu ok. 15 minut. Ugotowane wyjąć na talerz.

Odlać pół szklanki wywaru, w którym gotowały się pulpety (warto przelać przez sitko). Dodać mąkę, jogurt grecki i podgrzać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodać koperek, odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz. Otrzymanym sosem polać pulpety.

Ps. Do pulpetów idealnie pasuje kasza gryczana oraz surówka z jabłka i marchwi (jabłko i marchew w równych proporcjach starte na tarce o małych oczkach, skropione sokiem z cytryny).

// Przepis pochodzi z diety multisportdiet.pl

Dietetyczna musaka (moussaka)

Składniki na 6-8 porcji:
0,5kg mięsa mielonego z indyka
bakłażan
cukinia
duży ziemniak lub 2 średnie (można pominąć)
cebula
ząbek czosnku
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 żółtko
bulion warzywny

Przyprawy do mięsa:
1/2 łyżeczki cynamonu
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
odrobina soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu pieprz

Na sos:
płaska łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki zimnego mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Cukinie i bakłażana umyj porządnie i pokrój w poprzeczne cienkie paski (można pominąć ich obieranie). Bakłażana skrop sokiem z cytryny (zapobiegnie to szarzeniu), obficie posól i przełóż na sitko na ok 30min aż puści soki. Po tym czasie opłucz i osusz ręcznikiem.

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie paski o jak największej powierzchni. Ugotuj na parze do średniej miękkości (ok 10min).

Przygotowane w ten sposób plastry warzyw (cukinia, bakłażan i ziemniaki) przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj do miękkości ok 15min w temperaturze 180st z włączoną funkcją grillowania.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni do zeszklenia (najlepiej na oliwie z oliwek). Następnie dodaj mięso. Smaż przez chwilę po czym dodaj całą puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj cały obrany ząbek czosnku. Duś co najmniej 30min. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki – dodaj bulionu warzywnego. Na koniec dodaj żółtko i dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia i usuń z mięsa ziele angielskie oraz czosnek.

Przygotuj sos: do 1/2 szklanki mleka dodaj mąkę i porządnie wymieszaj. Pozostałą szklankę mleka zagotuj w rondelku. Następnie dodaj mleko z mąką i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Pogotuj chwilę, a następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia.

Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Wyłóż na nim następujące warstwy: ziemniaki, mięso, cukinia, mięso, bakłażan. Zalej sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st na 45 minut.

Smacznego!

// Inspiracja na przepis pochodzi ze stron: http://pysznieidietetycznie.blogspot.com/2012/01/grecka-musaka.html oraz https://kuchnialidla.pl/product/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-karola

Pieczona pierś kurczaka z mozarellą i suszonymi pomidorami

Składniki (na 2 porcje):
pierś kurczaka ok 400g
4 suszone pomidory w oleju
pół kulki sera mozarella
bazylia (najlepiej świeża)

Na marynatę:
2 ząbki czosnku
papryka słodka
papryka ostra
bazylia
oregano
oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
sól, pieprz

Pierś kurczaka umyć i osuszyć. W każdej naciąć kieszonki uważając, aby nie przekroić piersi na wylot. Składniki na marynatę wymieszać i nasmarować nią piersi. Odstawić do lodówki na kilka minut.

W tym czasie pokroić drobno mozarellę, suszone pomidory i bazylię. Wymieszać. Wypełnić nimi kieszonki piersi.

Naczynie żaroodporne nasmarować lekko oliwą, ułożyć na dnie piersi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec pod przykryciem 20-30min w zależności od grubości piersi. Na ostatnie 5min można odkryć.

Podawać z ryżem i surówką.

// Przepis pochodzi ze strony https://www.drlifestyle.pl/odzywianie/zdrowy-obiad/

Domowa wędlina: pasztet drobiowo-wołowy z marchewką (bez wątróbki!)

Składniki (na 2 małe jednorazowe keksówki):

  • 0,6kg udek z kurczaka (2 sztuki)
  • 0,4kg surowego chudego boczku lub innego mięsa wieprzowego (musi zawierać trochę tłuszczu)
  • 2 duże marchewki, 1 pietruszka
  • sól, 2 liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego

Mięso z przyprawami gotować na wolnym ogniu aż do miękkości (ok 1h), obrane warzywa dodać mniej-więcej w połowie gotowania. Odstawić do ostygnięcia. Mięso i warzywa wyjąć, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa 2-3 razy. Jeżeli boczek jest tłusty – odkroić nadmiar tłuszczu jeszcze przed zmieleniem. Wywar odcedzić i odstawić na bok (nie wylewać!).

Następnie do masy mięsnej dodać:

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku granulowanego
  • 2-3 czubate łyżeczki przyprawy Kamis do mięsa duszonego, sól, pieprz

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć dość mokrą konsystencję, ale nie być lejąca się. Uzyskać ją przez dodanie odpowiedniej ilości wywaru z gotowania.

Keksówkę posmarować olejem i posypać bułkę tartą. Napełnić keksówkę do ¾ wysokości. Piec ok. 1h w temp. 180st aż do zrumienienia.

Pasztet dobrze się mrozi. Jedną keksówkę przekrajam więc na pół, obie części pakuję osobno w folię aluminiową i torebkę foliową, podpisuję i wkładam do zamrażalnika, gdzie mogą leżeć nawet 2 miesiące 🙂 Rozmrażam bardzo powoli w lodówce.

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kurczakiem

Składniki (na 2 porcje):
– makaron pełnoziarnisty świderki
– 1/2 piersi kurczaka
– 200g mrożonego szpinaku
– kilka suszonych pomidorów
– średnia cebula
– 1 ząbek czosnku
– 5 łyżek jogurtu naturalnego
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Makaron ugotować al dente.

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Wszystko to podsmażyć na oliwie z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.

Po kilku minutach dodać pokrojone w paski suszone pomidory i szpinak. Smażyć jeszcze kilka minut.

Dodać jogurt naturalny. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Wyłączyć ogień. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.

Karczek pieczony (na kanapki lub na obiad)

Wędzone wędliny zawierają związki chemiczne niebezpieczne dla naszego organizmu. Najlepiej wiedzą o tym kobiety w ciąży i matki karmiące, które muszą całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu wszystko co wędzone. Pojawia się wówczas niedosyt mięsa, którego plasterek można byłoby zwyczajnie położyć na pełnoziarniste pieczywo, dodać do tego ogórka lub pomidora i zjeść szybki sycący posiłek. Na szczęście, w miejsce kupowanych napakowanych chemią wędzonych wędlin – można szybko przyrządzić ich zdrowy odpowiednik! Wystarczy kawałek dobrego mięsa, przyprawy i piekarnik 🙂 Dziś pomysł na karczek pieczony.

Składniki:
ok 0,5kg karkówki
2 łyżki sosu sojowego ciemnego (można pominąć)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (można pominąć)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki (można zamienić na słodką)
0,5 łyżeczki soli
odrobina pieprzu

Wszystkie składniki na marynatę mieszać aż do uzyskania jednorodnej papki. Papryka w proszku oraz sos sojowy nadadzą pieczeni piękną ciemną skórkę. Natrzeć porządnie mięso w każdym zakamarku, włożyć do naczynia z przykrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą dobę).

Piekarnik rozgrzać do 200st. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 1/2 szklanki wody. Jeżeli mięso ma być podane na ciepło – można dołożyć surowe ziemniaki, marchewkę, cebulę, pieczarki lub dowolne inne składniki do obiadu. Piec pod przykryciem ok 5min w 200st, aby pozamykać pory (dzięki temu nie trzeba go wcześniej obsmażać). Następnie zmniejszyć temp do 160st i piec kolejne 40min. Większy kawałek mięsa należałoby piec proporcjonalnie dłużej (przyjmuje się 1h pieczenia w temp 180st na każdy 1 kg mięsa). Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20min, aby wierzch się przyrumienił.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić mięso na co najmniej 5-10min, aby odpoczęło. Dopiero po tym czasie można zacząć je kroić. W innym przypadku wypuścilibyśmy z wnętrza cały sok i karkówka byłaby sucha.

Smacznego! 🙂

Makaron pełnoziarnisty z pesto i łososiem

Składniki na 2 porcje:
2 szklanki makaronu pełnoziarnistego (przed ugotowaniem)
150g surowego filetu z łososia

Składniki na sos pesto:
duży pęczek pietruszki
doniczka świeżej bazylii
3 łyżki orzechów pinii (można zastąpić pestkami dyni)
ząbek czosnku
3 łyżki startego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek

Do blendera wkładamy pietruszkę, bazylię, czosnek, parmezan oraz orzechy pinii/pestki dyni i miksujemy powoli dolewając oliwę, aż powstanie gładka masa. Jeżeli jest taka potrzeba – rozrzedzić wodą aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Makaron gotujemy. W tym czasie łososia ugotować na parze (wodę pod łososia porządnie posolić i dodać kilka kropel soku z cytryny).

Makaron mieszamy w misce z pesto i wykładamy na talerz. Na wierzch kładziemy cząstki łososia. Dekorujemy listkami bazylii.

//Inspiracja pochodzi ze strony: http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardki-z-lososiem-w-kremowym-sosie

Gulasz z indyka z warzywami

Składniki na 3-4 porcje:
400g piersi z indyka
1 czerwona papryka
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 cebula
kawałek selera
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
sól, pieprz, papryka słodka
olej do smażenia
opcjonalnie: 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego
opcjonalnie: natka pietruszki do posypania

Pierś z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w małą kostkę. Posypać solą, pieprzem, słodką papryką oraz pokrojoną w kostkę cebulą. Odstawić na chwilę do lodówki.

W tym czasie obrać marchew, pietruszkę, seler i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w jak najmniejszą kostkę.

Mięso podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumieni, a cebula się zeszkli. Postarać się nie mieszać mięsem zbyt często, bo straci soki. Wlać 1 i 1/2 szklanki wody i dusić około 10 minut. Następnie dodać warzywa, przecier pomidorowy i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Dusić kolejne 20 minut. Po tym czasie zagęścić sos wodą rozmieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać posypane natką pietruszki w towarzystwie kaszy i ulubionej surówką. Smacznego! 🙂

// Inspiracja na przepis pochodzi ze strony durszlak.pl

Kotlety mielone bez smażenia

Składniki na 10-12 kotletów:
500g mięsa mielonego z indyka
3 łyżki płatków owsianych
1 jajko
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika
sól, pieprz

Mięso połączyć z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, drobno posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki, pestkami słonecznika i jajkiem. Dokładnie wymieszać. Formować kotlety i układać na blasze do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Pikantny filet z indyka na kolorowych warzywach

Składniki na 2 porcje:
2 sznycle z piersi indyka (ok 200g)
1/2 cukinii
1/2 pora
marchewka
papryka żółta lub czerwona
mała cebula
natka pietruszki
oliwa z oliwek i masło do smażenia
sól, pieprz, ocet balsamiczny

Na marynatę:
ząbek czosnku
płatki chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek. Dodać płatki chilli. Doprawić solą i pieprzem. Rozbić pierś i dokładnie wetrzeć w nią marynatę. Odstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.

W międzyczasie umyć i pokroić warzywa. Paprykę i marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórka, a pora w talarki, a cukinię w półtalarki (cukinii nie trzeba obierać). Na patelnię wlać ok łyżki oliwy z oliwek i 1/2 łyżki masła. Warzywa przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć do miękkości (najlepiej najpierw podsmażyć przez chwilę marchewkę, która najdłużej się gotuje). Po kilku minutach podlać wodą, doprawić solą i pieprzem i dusić dalej pod przykryciem. Później dusić pod przykryciem.

Gdy warzywa się smażą – na oddzielnej patelni (najlepiej grillowej) usmażyć także pierś indyka. Uważać, żeby jej nie wysuszyć.

Na talerzu ułożyć podsmażone warzywa, a na wierzch – chrupiącą pierś indyka. Posypać natką pietruszki. Smacznego! 🙂

Roladki z piersi indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Składniki na 2 porcje:
2 sznycle z piersi indyka (ok 200g)
100g szpinaku surowego lub mrożonego
30g sera feta
4 kawałki suszonych pomidorów
1 mały ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sznycle z indyka rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.

Szpinak podsmażyć na oliwie z oliwek (surowy należy wcześniej umyć i osuszyć). Kiedy woda już trochę odparuje – dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć, a następnie zostawić do przestygnięcia. Kiedy szpinak obniży trochę swoją temperaturę, ale nadal będzie ciepły – dodać pokruszony ser feta i pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszać.

Farsz przełożyć na sznycle, zostawiając z jednej strony ok 2-centymetrowy pasek. Zawinąć roladki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem.

Piec pod przykryciem ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryć i podpiekać jeszcze 10-15 minut.

Tortilla pełnoziarnista

Składniki na 2 porcje:
2 pełnoziarniste tortille
serek kanapkowy
kilka liści sałaty
4-6 plasterków chudej wędliny
plastry marchewki lub papryki
odrobinę cebuli

Tortille posmarować dokładnie serkiem (także na brzegach – posłuży on do „sklejenia” tortilli). Na wierzch ułożyć liście sałaty, wędlinę, cebulę, marchewkę i paprykę. Całość ściśle zawijając. Gotowe 🙂

Szaszłyczki drobiowe

Składniki na 8 szaszłyków:
mała pierś kurczaka
papryka czerwona
3 duże pieczarki
cebula
sól, papryka słodka

Wszystkie składniki pokroić na mniej-więcej takiej samej wielkości kawałki. Kurczaka posolić i posypać słodką papryką. Składniki nadziewać naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec pod przykryciem 30 minut. Odkryć i piec kolejne 15 minut.