Archiwa kategorii: Obiady i kolacje

Sałatka z wędzonym łososiem i sosem cytrynowo-miodowym

Składniki na 1 porcję:
ok 50g wędzonego łososia
2 garście mieszanki sałat lub ok 1/4 główki małej sałaty lodowej
4 pomidorki koktajlowe

Na dressing:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu naturalnego
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz

Sałatę układamy na talerzu, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Przygotowujemy dressing mieszając dokładnie wszystkie składniki. Polewamy sałatę i.. gotowe! 🙂

// Przepis pochodzi z funpage Ewy Chodakowskiej

Pieczona pierś kurczaka w marynacie jogurtowej

Składniki na 2 porcje:
1 duża pierś z kurczaka
1/2 małego jogurtu naturalnego typu greckiego (ok 100g)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Pierś kurczaka ponacinać i zatopić z przygotowanej marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (a najlepiej na całą noc).

Po zamarynowaniu, przełożyć pierś na dno naczynia żaroodpornego i wyłożyć na jej wierzch resztę marynaty. Całość przykryć i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180st. Następnie odkryć naczynie i piec jeszcze 20-30 minut.

Podawać na mieszance sałat lub z brokułami.

// Przepis pochodzi z YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=6aI644HACQc

Pyszna zupa rybna

Kiedyś nie wyobrażałam sobie jedzenia zupy rybnej. Kojarzyła mi się z najgorszej klasy posiłkiem gotowanym z resztek ryb przez biednych rybaków. Całkowicie zmieniłam tę opinię , kiedy spróbowałam jej po raz pierwszy. Jest wprost przepyszna! 🙂 Przyrządzana z filetów nie zawiera żadnych ości, a jedynie najwyższej jakości rybie mięso. Ryba w najlepszej postaci!

Składniki na 2 porcje:
200g mrożonych filetów z dorsza, morszczuka lub łososia (może być też mieszanka różnych ryb)
1 por pokrojony w plasterki (ok 100g)
50ml przecieru pomidorowego
garść makaronu nitki (ok 25g)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
przyprawy: sól

Pora pokroić na plasterki i wrzucić do garnka z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do miękkości.

Doprawić sporą iloscią soli i dodać przecier pomidorowy . Dusić pod przykryciem ok 5 minut.

Wlać 1 szklankę wody, dodać mrożoną rybę i gotować pod przykryciem następne 5 minut.

Dodać jeszcze 1,5 szklanki wody, a kiedy zupa zacznie wrzeć – wrzucić makaron połamany na mniejsze kawałki. Gotować jeszcze 5 minut. W razie konieczności – doprawić solą.

Po nałożeniu na talerze posypać natką pietruszki.

// Przepis pochodzi z gazetki „Biedronka. Smaki Portugalii”

Pierś kaczki w żurawinie i jabłkach

Składniki na 2 porcje:
2 piersi kaczki
2 jabłka
garść żurawiny
2 łyżki miodu
olej do wysmarowania brytfanny
przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo:
fasolka szparagowa

Piersi umyć, osuszyć i lekko ponacinać skórkę (uważać, aby przeciąć tylko skórę i nie przeciąć mięsa). Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na chwilę na bok.

Jabłka dokładnie umyć i pokroić w ok 0,5cm plastry (nie trzeba obierać). Wysmarować brytfannę olejem i wyłożyć na jej dnie i bokach plastry jabłka. Włożyć piersi (skórą do góry) i polać je miodem.

Piec 1h w temperaturze 200st. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 180st i zapiekać ok 15min (do czasu zrumienienia się skórki). Ok 5 min przed wyjęciem z piekarnika dodać garść żurawiny.

Podawać np. z ugotowaną na parze fasolką szparagową.

Kurczak po portugalsku

Wygląda jak zwykły niedzielny obiad, a jest niskokalorycznym posiłkiem przygotowanym bez dodatku tłuszczu. Puree z kalafiora świetnie oszuka tych, którzy potrzebują na talerzu ziemniaków.

Składniki na 3 porcje:
mięso z udek kurczaka lub duża pierś z kurczaka
7 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej (ok 80g)
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów (najlepiej całych)
25ml wina Porto
75ml wytrawnego białego wina
łyżka ostrej musztardy
łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy
wykałaczki

Dodatkowo:
kalafior (główka lub 1 opakowanie mrożonego)
papryka zielona lub czerwona

Żaroodporne naczynie z pokrywką wysmarować oliwą z oliwek.

Mięso kurczaka pokroić na dość duże kawałki (ok 14 kawałków). Plastry szynki przekroić wzdłuż. Każdy kawałek piersi zawinąć w szynkę parmeńską. Włożyć do naczynia.

Obrać cebule i pokroić w ćwiartki lub ósemki (zależnie od wielkości cebuli). Czosnek obrać i lekko rozgnieść. Pomidory odsączyć i przełożyć do naczynia. Dodać liście laurowe, sól i pieprz.

Porto połączyć z białym winem. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Rozprowadzić po kurczaku.

Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec 45 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zredukować temperaturę do 140st i zapiekać jeszcze ok 20min.

Podawać z puree z kalafiora i grillowaną papryką:
Kalafior podzielić na różyczki i włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować do miękkości. Odcedzić, a następnie rozbić jak ziemniaki.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i podzielić na osiem kawałków. Grillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej do miękkości.

// Inspiracja na przepis pochodzi z gazetki „Biedronka. Smaki Portugalii”. Przepis zmodyfikowany

Dorsz grillowany z pomidorkami koktajlowymi

Składniki na 2 porcje:
2 filety z dorsza (ok 250g)
10 pomidorków koktajlowych
pół cytryny
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn

Filety z dorsza myjemy, osuszamy, skrapiamy lekko sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiamy na 30min do lodówki.

Po tym czasie skrapiamy lekko oliwą z oliwek i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Po 8 minutach przewracamy na drugą stronę i dokładamy pomidorki koktajlowe. Grillujemy jeszcze 5 min.

Dorsza można podać z ugotowaną na parze fasolką szparagową lub brokułami.

//Przepis pochodzi z gazetki „Biedronka. Inspiracje”