Archiwa kategorii: Obiady i kolacje

Sałatka z burakami, pomarańczą i szpinakiem

Składniki:
1 duży burak (gotowany lub pieczony)
1 pomarańcza
1/2 małej czerwonej cebuli
4 plasterki sera feta
2 garście świeżego szpinaku, rukoli lub mieszanki sałat
kilka sztuk dowolnych orzechów lub pestek

Do dressingu:
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki miodu

Buraka upiec w folii aluminiowej (bez obierania) – ok 1-1,5h w 180st. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać i pokroić w słupki.

Miód połączyć z oliwą z oliwek. Dodać pokrojone buraki i dokładnie wymieszać.

Na talerzu ułożyć szpinak/rukolę/mieszankę sałat. Pomarańczę obrać nożem ścinając dokładnie białą skórkę. Pokroić w półplasterki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w cienkie piórka i także wyłożyć na talerz. Na koniec dodać buraki i ser feta. Posypać prażonymi orzechami lub pestkami.

// Przepis pochodzi ze strony wegefaza.blogspot.com: http://wegefaza.blogspot.com/2015/01/saatka-z-burakow-i-pomaranczy.html

Roladki schabowe z ananasem i mozzarellą

Składniki na 2 porcje:
2 plastry schabu
kulka mozzareli
1 cienki plaster świeżego ananasa
natka pietruszki

Na marynatę:
1 płaska łyżka ostrej musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól, pieprz, kolendra, tymianek

Schab umyć, osuszyć i rozbić na dwa cienkie kotlety. Natrzeć z obu stron przygotowaną wcześniej marynatą. Odstawić na ok 30min do lodówki.

Po wyjęciu obsypać z jednej strony natką pietruszki, wyłożyć na wierzch plastry mozzarelli i cienki plaster ananasa. Zawinąć ściśle, a w razie potrzeby spiąć wykałaczką. Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.

Podawać z żółtą fasolką szparagową, brokułami lub dowolną sałatką.

// Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej „Schudnij pysznie wiosną i latem”

Sałatka na ciepło z burakami karmelizowanymi

Pyszna sałatka na ciepło. Robię ją zawsze, gdy pozostają nam buraki np. z czerwonego barszczu, a także wtedy, gdy mam ochotę na słodziutkie buraki 🙂

Składniki na 2 porcje:
* 2 małe buraki (gotowane lub pieczone)
* 50-70g sera feta
* 5-6 pomidorków koktajlowych
* mała czerwona cebula
* 4 garście miksu sałat
* garść pestek dyni
* 1 łyżeczka miodu

Buraka upiec w folii aluminiowej (bez obierania) – ok 1-1,5h w 180st. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podgrzać olej i dodać do niego łyżkę miodu. Gdy się rozpuści – dodać buraki i cebulę. Podsmażać na wolnym ogniu ok 10 min.

W międzyczasie miks sałat rozłożyć na dwa talerze, dodać skrojone pomidorki koktajlowe i pokrojoną w małą kostkę fetę. Na wierzch wyłożyć buraczki i polać całość wytworzonym na patelni sosem. Posypać prażonymi pestkami dyni.

// Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej „Schudnij pysznie wiosną i latem”

Sałatka Caprese z grillowanym bakłażanem

Składniki na 2 porcje:
* bakłażan
* 2 duże pomidory
* 2 kulki mozzarelli
* bazylia, sól pieprz
* oliwa z oliwek
* sok z cytryny

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić na centymetrowe plastry. Oprószyć przyprawami i ułożyć na blasze do pieczenia. Skropić lekko oliwą z oliwek. Wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 200st z włączonym górnym grzaniem i piec po 6-7 minut z każdej strony.

Pomidory i mozzarellę pokroić na plastry. Ułożyć na talerzu przekładając pieczonym bakłażanem. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Udekorować świeżymi liśćmi bazylii.

Leczo

Składniki na 3 porcje:
3 małe cukinie lub 3 małe kabaczki lub 1 bakłażan
1 marchewka
1 papryka czerwona
kilka pieczarek
mała cebula
przecier pomidorowy
sól, pieprz, cukier, słodka papryka, chilli

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula się zeszkli – przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać pokrojoną w piórka marchewkę, zalać wodą (ok 1/2 szklanki), przykryć i dusić tak aż marchewka nieco zmięknie. W razie potrzeby dolewać wody. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i znów dusić. Kiedy papryka będzie już dość miękka – dołożyć pokrojoną w kostki cukinię/kabaczek/bakłażan i zalać przecierem pomidorowym. Doprawić do smaku i dusić całość jeszcze co najmniej 15 minut.

Sałatka brokułowa

Składniki:
świeży brokuł lub opakowanie brokułów mrożonych
1/2 opakowania (ok 200g) sera feta
10 łyżek pestek słonecznika
1/2 puszki kukurydzy
1/2 małego jogurtu naturalnego
1 łyżka keczupu
2 małe ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, oregano

Jogurt i keczup wymieszać z pieprzem, oregano i przecisnietymi przez praskę ząbkami czosnku. Odstawić.

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Odstawić do wystygnięcia.

Kukurydzę odsączyć i przekłożyć do miski. Dodać brokuł podzielony na mniejsze części i pokrojoną fetę. Polać przygotowanym uprzednio sosem.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać nim sałatkę.

// Przepis pochodzi ze strony vitalia.pl

Makaron razowy ze szpinakiem i łososiem (bez śmietany)

Składniki na 2 porcje:
200g makaronu razowego (tagliatelle lub spaghetti)
200g łososia surowego lub wędzonego na zimno
100g świeżego szpinaku
mały jogurt grecki
30g sera feta
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Surowego łososia ugotować na parze lub upiec (ok 20-30min). Makaron ugotować al’dente. W międzyczasie porwać szpinak na mniejsze części i podsmażyć na oliwie z oliwek, aż zmniejszy swoją objętość. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć jeszcze chwile. Odstawić do przestygnięcia.
Makaron wyłożyć na talerze. Jogurt wymieszać z łososiem podzielonym na mniejsze cześci, podsmażonym szpinakiem i pokrojonym na małe kawałki serem feta. Doprawić solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polać makaron.

Ryba duszona na czerwonych warzywach

To jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że pięknie się prezentuje – smakuje wyśmienicie! Do tego jest lekkie, zaskakująco sycące i bardzo zdrowe. Co prawda składniki są smażone, ale bez nasiąkających tłuszczem panierek. Same warzywa i delikatne ryba. Do tego jest bardzo szybkie do przygotowania – wystarczy 30 minut.

Składniki na 1 porcję:
1 średni filet z morszczuka lub dorsza (150g)
1 pomidor (może być z puszki)
1/2 papryki czerwonej
1/4 cebuli
1 marchewka
natka pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie: płatki chilli

Na marynatę:
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka sok z cytryny
łyżeczka miodu
sól, pieprz, oregano

Wymieszać składniki na marynatę. Filet umyć, osuszyć i zamarynować w lodówce min 20 minut.

W międzyczasie warzywa umyć, pokroić w paski i udusić na oliwie z oliwek do średniej miękkości (podsmażać zaczynając od marchewki, następnie dodać cebulę, później paprykę, a na samym końcu obrany ze skóry pomidor). Po dodaniu na patelnię papryki warto podlać wszystko wodą (ok 1/4 szklanki) i dusić pod przykryciem.

Oddzielnie usmażyć rybę (przez ok 15 minut).

Warzywa doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Wyłożyć na talerz, na wierzch położyć rybę. Wszystko posypać natką pietruszki.

// Inspiracja na przepis pochodzi z fanpage Ewy Chodakowskiej

Sałatka z wędzonym łososiem i sosem cytrynowo-miodowym

Składniki na 1 porcję:
ok 50g wędzonego łososia
2 garście mieszanki sałat lub ok 1/4 główki małej sałaty lodowej
4 pomidorki koktajlowe

Na dressing:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu naturalnego
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz

Sałatę układamy na talerzu, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Przygotowujemy dressing mieszając dokładnie wszystkie składniki. Polewamy sałatę i.. gotowe! 🙂

// Przepis pochodzi z funpage Ewy Chodakowskiej

Pieczona pierś kurczaka w marynacie jogurtowej

Składniki na 2 porcje:
1 duża pierś z kurczaka
1/2 małego jogurtu naturalnego typu greckiego (ok 100g)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Pierś kurczaka ponacinać i zatopić z przygotowanej marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (a najlepiej na całą noc).

Po zamarynowaniu, przełożyć pierś na dno naczynia żaroodpornego i wyłożyć na jej wierzch resztę marynaty. Całość przykryć i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180st. Następnie odkryć naczynie i piec jeszcze 20-30 minut.

Podawać na mieszance sałat lub z brokułami.

// Przepis pochodzi z YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=6aI644HACQc

Pyszna zupa rybna

Kiedyś nie wyobrażałam sobie jedzenia zupy rybnej. Kojarzyła mi się z najgorszej klasy posiłkiem gotowanym z resztek ryb przez biednych rybaków. Całkowicie zmieniłam tę opinię , kiedy spróbowałam jej po raz pierwszy. Jest wprost przepyszna! 🙂 Przyrządzana z filetów nie zawiera żadnych ości, a jedynie najwyższej jakości rybie mięso. Ryba w najlepszej postaci!

Składniki na 2 porcje:
200g mrożonych filetów z dorsza, morszczuka lub łososia (może być też mieszanka różnych ryb)
1 por pokrojony w plasterki (ok 100g)
50ml przecieru pomidorowego
garść makaronu nitki (ok 25g)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
przyprawy: sól

Pora pokroić na plasterki i wrzucić do garnka z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do miękkości.

Doprawić sporą iloscią soli i dodać przecier pomidorowy . Dusić pod przykryciem ok 5 minut.

Wlać 1 szklankę wody, dodać mrożoną rybę i gotować pod przykryciem następne 5 minut.

Dodać jeszcze 1,5 szklanki wody, a kiedy zupa zacznie wrzeć – wrzucić makaron połamany na mniejsze kawałki. Gotować jeszcze 5 minut. W razie konieczności – doprawić solą.

Po nałożeniu na talerze posypać natką pietruszki.

// Przepis pochodzi z gazetki „Biedronka. Smaki Portugalii”

Pierś kaczki w żurawinie i jabłkach

Składniki na 2 porcje:
2 piersi kaczki
2 jabłka
garść żurawiny
2 łyżki miodu
olej do wysmarowania brytfanny
przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo:
fasolka szparagowa

Piersi umyć, osuszyć i lekko ponacinać skórkę (uważać, aby przeciąć tylko skórę i nie przeciąć mięsa). Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na chwilę na bok.

Jabłka dokładnie umyć i pokroić w ok 0,5cm plastry (nie trzeba obierać). Wysmarować brytfannę olejem i wyłożyć na jej dnie i bokach plastry jabłka. Włożyć piersi (skórą do góry) i polać je miodem.

Piec 1h w temperaturze 200st. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 180st i zapiekać ok 15min (do czasu zrumienienia się skórki). Ok 5 min przed wyjęciem z piekarnika dodać garść żurawiny.

Podawać np. z ugotowaną na parze fasolką szparagową.

Kurczak po portugalsku

Wygląda jak zwykły niedzielny obiad, a jest niskokalorycznym posiłkiem przygotowanym bez dodatku tłuszczu. Puree z kalafiora świetnie oszuka tych, którzy potrzebują na talerzu ziemniaków.

Składniki na 3 porcje:
mięso z udek kurczaka lub duża pierś z kurczaka
7 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej (ok 80g)
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów (najlepiej całych)
25ml wina Porto
75ml wytrawnego białego wina
łyżka ostrej musztardy
łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy
wykałaczki

Dodatkowo:
kalafior (główka lub 1 opakowanie mrożonego)
papryka zielona lub czerwona

Żaroodporne naczynie z pokrywką wysmarować oliwą z oliwek.

Mięso kurczaka pokroić na dość duże kawałki (ok 14 kawałków). Plastry szynki przekroić wzdłuż. Każdy kawałek piersi zawinąć w szynkę parmeńską. Włożyć do naczynia.

Obrać cebule i pokroić w ćwiartki lub ósemki (zależnie od wielkości cebuli). Czosnek obrać i lekko rozgnieść. Pomidory odsączyć i przełożyć do naczynia. Dodać liście laurowe, sól i pieprz.

Porto połączyć z białym winem. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Rozprowadzić po kurczaku.

Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec 45 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zredukować temperaturę do 140st i zapiekać jeszcze ok 20min.

Podawać z puree z kalafiora i grillowaną papryką:
Kalafior podzielić na różyczki i włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować do miękkości. Odcedzić, a następnie rozbić jak ziemniaki.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i podzielić na osiem kawałków. Grillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej do miękkości.

// Inspiracja na przepis pochodzi z gazetki „Biedronka. Smaki Portugalii”. Przepis zmodyfikowany

Dorsz grillowany z pomidorkami koktajlowymi

Składniki na 2 porcje:
2 filety z dorsza (ok 250g)
10 pomidorków koktajlowych
pół cytryny
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn

Filety z dorsza myjemy, osuszamy, skrapiamy lekko sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiamy na 30min do lodówki.

Po tym czasie skrapiamy lekko oliwą z oliwek i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Po 8 minutach przewracamy na drugą stronę i dokładamy pomidorki koktajlowe. Grillujemy jeszcze 5 min.

Dorsza można podać z ugotowaną na parze fasolką szparagową lub brokułami.

//Przepis pochodzi z gazetki „Biedronka. Inspiracje”