Omlet z oliwkami, pomidorem i sosem jogurtowym

Ten omlet zdecydowanie należy do moich ulubionych! Jest niezwykle sycący, pyszny, a przy tym bardzo zdrowy. Trzeba się przy nim odrobinę napracować, więc najczęściej przygotowuję go w weekendy lub jeśli uda mi się wyjątkowo wcześnie wstać. Tak pyszne śniadanie warte jest jednak odrobinę czasu i wysiłku, bo daje energię na cały dzień! 🙂 Omlet smakuje trochę jak pizza, więc wielbiciele włoskiej kuchni powinni w szczególności w nim zasmakować.. 😉

Składniki:
– 2 jajka
– łyżka mąki pełnoziarnistej
– łyżka płatków owsianych
– 2 łyżki mleka
– proszek do pieczenia
– 1/2 pomidora
– kilka oliwek czarnych lub zielonych (najlepiej krojonych)

Na sos:
– 1/2 małego jogurtu naturalnego
– szczypiorek
– sól, pieprz

Przygotować sos: pokroić drobno szczypiorek, wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku. Można to zrobić wieczorem poprzedniego dnia, aby rano nie tracić już czasu.

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Oliwki także pokroić (chyba że mamy już krojone – wtedy będzie szybciej).

Jajka połączyć z mlekiem, mąką, płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnie. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidory i oliwki (warto „wbić” je lekko w masę). Smażyć do momentu podpieczenia się spodu, a następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze chwilę.

Podawać polany sosem jogurtowym. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *