Pieczona pierś kurczaka z mozarellą i suszonymi pomidorami

Składniki (na 2 porcje):
pierś kurczaka ok 400g
4 suszone pomidory w oleju
pół kulki sera mozarella
bazylia (najlepiej świeża)

Na marynatę:
2 ząbki czosnku
papryka słodka
papryka ostra
bazylia
oregano
oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
sól, pieprz

Pierś kurczaka umyć i osuszyć. W każdej naciąć kieszonki uważając, aby nie przekroić piersi na wylot. Składniki na marynatę wymieszać i nasmarować nią piersi. Odstawić do lodówki na kilka minut.

W tym czasie pokroić drobno mozarellę, suszone pomidory i bazylię. Wymieszać. Wypełnić nimi kieszonki piersi.

Naczynie żaroodporne nasmarować lekko oliwą, ułożyć na dnie piersi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec pod przykryciem 20-30min w zależności od grubości piersi. Na ostatnie 5min można odkryć.

Podawać z ryżem i surówką.

// Przepis pochodzi ze strony https://www.drlifestyle.pl/odzywianie/zdrowy-obiad/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *