Archiwa kategorii: II śniadania i podwieczorki

Kasza manna z mrożonymi malinami

Składniki (na 1 porcję):
szklanka mleka
2 czubate łyżki kaszki mannej
garść mrożonych malin

Mleko przelać do garnka i porządnie podgrzać. Do gorącego mleka wsypać 2 łyżki kaszki mannej i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze 3min ciagle mieszając. Nie słodzić (owoce dodadzą słodyczy)!

Do miseczki wysypać kilka mrożonych malin, przykryć je gorącą jeszcze kaszką, na wierzch wysypać kolejne maliny. Odczekać chwilę aż owocę rozmrożą się pod wpływem ciepła.

Smacznego! 🙂

Ekspresowa pasta z tuńczyka (na kanapki)

Z pewnością nie jest to najbardziej wyrafinowany przepis na pastę z tuńczyka 😉 , ale dzięki temu jej przygotowanie zajmuje dosłownie minutę. Nie potrzeba wielu składników, więc o ile tylko macie w spiżarni puszkę tuńczyka – prawdopodobnie możecie ją bez problemu przygotować. Przyznaję – przepis łamie nieco założenia zdrowego odżywiania ze względu na użycie majonezu, ale bez niego pasta po prostu mi nie smakuje.. :/ Balansując kaloryczność nie używam już wówczas masła do smarowania.

Pasta z tuńczyka to świetna alternatywa dla wędlin! Zapewnia nam też zdrową dawkę kwasów omega-3. Przygotowuję ją praktycznie w każdym tygodniu. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje 🙂

Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym (najlepiej duże kawałki)
łyżeczka jogurtu naturalnego
łyżeczka majonezu

Odsączyć tuńczyka z zalewy, ale niezbyt dokładnie (kilka kropli zalewy powinno pozostać, dzięki czemu pasta będzie wilgotna). Dodać łyżeczkę jogurtu i łyżeczkę majonezu. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe. Można doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, ale uwaga na sól – tuńczyk sam w sobie jest dość słony. Ja nie czuję potrzeby doprawiania tej pasty.

Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Do kanapek nie używam masła, ze względu na majonez w paście. Smacznego! 🙂

Surowe warzywa z sosem tzatziki

Składniki – dowolne warzywa:
papryka w różnych kolorach
ogórek zielony
marchewka
seler naciowy
kalarepa
rzodkiewka

Do sosu:
małe opakowanie jogurtu greckiego (ok 200g)
ok 8-10cm ogórka świerzego
mały ząbek czosnku
koperek
sok z cytryny
sól, pieprz

Przygotuj sos. Ogórek dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (może być bez obierania). Posól i odstaw na bok na kilka minut. W tym czasie przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do jogurtu. Koperek poszatkuj i także dodaj do jogurtu. Starty ogórek połóż na sito i dokładnie odciśnij wodę. Dodaj do jogurtu i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Warzywa umyj dokładnie i pokrój w średniej grubości słupki. Przełóż do salaterek lub szklanek. Serwuj z sosem tzatziki.

Dietetyczne muffinki z twarożkiem

Składniki na 12 babeczek:
4 białka
4 żółtka
4 łyżki obrębów pszennych
6 łyżek otrębów owsianych
1/4 kostki chudego twarogu
2 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
garść żurawiny suszonej

Białka ubić na sztywną masę. W drugiej miseczce połączyć pozostałe składniki, po czym delikatnie wmieszać białka. Nałożyć na papilotki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 15-20 minut.

//Przepis pochodzi ze strony mytaste.pl

Deser jogurtowo-jabłkowo-orzechowy z miodem i cynamonem

Składniki na 1 porcję:
mały jogurt naturalny
2 czubate łyżeczki płynnego miodu
1 płaska łyżeczka cynamonu
średnie jabłko
kilka sztuk ulubionych orzechów

Jogurt wymieszaj z miodem i cynamonem. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. W wysokiej szklance ułóż na przemian jogurt i owoce z orzechami. Na koniec udekoruj orzechami i cynamonem,

//Przepis pochodzi z diety Ewy Chodakowskiej: http://polki.pl/dieta_dietyodchudzajace_artykul,10037712.html

Ekspresowa owsianka z borówkami

Składniki na 1 porcję:
3 łyżki płatków owsianych zwykłych
1 łyżka otrębów owsianych lub płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka jogurtu naturalnego
garść borówek
1 łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)

Płatki owsiane wymieszane z otrębami i zalać wrzącą wodą (wody nie może być za dużo, dosłownie 2-3 milimetry ponad poziom płatków). Przykryć i odstawić na chwilę do czasu wchłonięcia całej wody. Następnie dodać siemię lniane, jogurt i borówki. Gotowe 🙂

Bananowe ciasteczka owsiane

Składniki:
1 duży banan lub 2 małe banany
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
ulubione dodatki (np. orzechy, sezam, żurawina, kakao)

Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z płatkami oraz dodatkami. Masę nanieść na papier do pieczenia formując ciasteczka. Piec 15 minut w 150 stopniach.

// Przepis pochodzi ze strony www.alwaysfit.pl: http://alwaysfit.pl/bananowe-ciasteczka/

Szybkie ciasteczka owsiane

Składniki na ok 12 ciasteczek:
6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki rodzynek lub żurawiny
2 łyżki sezamu
3 łyżki miodu
2 łyżki wody

Wszystkie składniki wymieszać na klejącą papkę. Nałożyć na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia odmierzając porcje łyżeczką (1 czubata łyżeczka = jedno ciasteczko). Rozsmarować na bardzo cienką warstwę.

Piec 45min w temperaturze 140st. Uważać, aby nie przypalić (będą gorzkie).

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia na ok 10min, po czym przełożyć na talerz do dalszego stygnięcia (pozostawione na dłużej na pergaminie będą trudne do oderwania).

// Inspiracja na przepis pochodzi ze strony magazyn-kuchnia.pl

Zimowa owsianka z suszonymi owocami

Może nie prezentuje się najlepiej, ale za to smakuje pysznie! Idealne drugie śniadanie 🙂

Składniki na 1 porcję:
5 łyżek płatków owsianych
1/4 szklanki mleka
3 morele suszone (pokrojone na małe kawałki)
3 śliwki suszone (pokrojone na małe kawałki)
1 łyżka suszonej żurawiny
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu

Płatki owsiane zalać mlekiem, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Rano dodać pozostałe składniki.

// Inspiracja na przepis pochodzi ze strony magazyn-kuchnia.pl