Risotto orzechowe z cukinią, papryką i pieczarkami

Składniki na 1 porcję:
ryż biały lub brązowy parboiled ok 70g
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 cukinii
pół papryki
4-5 pieczarek
1 łyżka masła orzechowego
1/3 opakowania tofu wędzonego lub 5 łyżek fasoli z puszki
przyprawy: sól, pieprz, oregano
opcjonalnie płatki drożdżowe lub ser tarty

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili wrzucić pozostałe warzywa (pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i pieczarki), pokrojone w kostkę tofu (jeśli używasz fasoli – dodaj ją na samym końcu), ryż i przyprawy. Masło orzechowe rozpuścić w ok 1/5 szklanki wody i dodać ją do patelni. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i dolewając wody w razie potrzeby. Gdy ryż będzie już miękki – dodać płatki drożdżowe lub tarty ser.

Smacznego!

 

/Przepis pochodzi z eBooka Ireny Owsiak/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *