Roladki z piersi indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Składniki na 2 porcje:
2 sznycle z piersi indyka (ok 200g)
100g szpinaku surowego lub mrożonego
30g sera feta
4 kawałki suszonych pomidorów
1 mały ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sznycle z indyka rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.

Szpinak podsmażyć na oliwie z oliwek (surowy należy wcześniej umyć i osuszyć). Kiedy woda już trochę odparuje – dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć, a następnie zostawić do przestygnięcia. Kiedy szpinak obniży trochę swoją temperaturę, ale nadal będzie ciepły – dodać pokruszony ser feta i pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszać.

Farsz przełożyć na sznycle, zostawiając z jednej strony ok 2-centymetrowy pasek. Zawinąć roladki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem.

Piec pod przykryciem ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryć i podpiekać jeszcze 10-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *