Ryba duszona na czerwonych warzywach

To jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że pięknie się prezentuje – smakuje wyśmienicie! Do tego jest lekkie, zaskakująco sycące i bardzo zdrowe. Co prawda składniki są smażone, ale bez nasiąkających tłuszczem panierek. Same warzywa i delikatne ryba. Do tego jest bardzo szybkie do przygotowania – wystarczy 30 minut.

Składniki na 1 porcję:
1 średni filet z morszczuka lub dorsza (150g)
1 pomidor (może być z puszki)
1/2 papryki czerwonej
1/4 cebuli
1 marchewka
natka pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie: płatki chilli

Na marynatę:
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka sok z cytryny
łyżeczka miodu
sól, pieprz, oregano

Wymieszać składniki na marynatę. Filet umyć, osuszyć i zamarynować w lodówce min 20 minut.

W międzyczasie warzywa umyć, pokroić w paski i udusić na oliwie z oliwek do średniej miękkości (podsmażać zaczynając od marchewki, następnie dodać cebulę, później paprykę, a na samym końcu obrany ze skóry pomidor). Po dodaniu na patelnię papryki warto podlać wszystko wodą (ok 1/4 szklanki) i dusić pod przykryciem.

Oddzielnie usmażyć rybę (przez ok 15 minut).

Warzywa doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Wyłożyć na talerz, na wierzch położyć rybę. Wszystko posypać natką pietruszki.

// Inspiracja na przepis pochodzi z fanpage Ewy Chodakowskiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *