Sałatka Caprese z grillowanym bakłażanem

Składniki na 2 porcje:
* bakłażan
* 2 duże pomidory
* 2 kulki mozzarelli
* bazylia, sól pieprz
* oliwa z oliwek
* sok z cytryny

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić na centymetrowe plastry. Oprószyć przyprawami i ułożyć na blasze do pieczenia. Skropić lekko oliwą z oliwek. Wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 200st z włączonym górnym grzaniem i piec po 6-7 minut z każdej strony.

Pomidory i mozzarellę pokroić na plastry. Ułożyć na talerzu przekładając pieczonym bakłażanem. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Udekorować świeżymi liśćmi bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *