Sałatka na ciepło z burakami karmelizowanymi

Pyszna sałatka na ciepło. Robię ją zawsze, gdy pozostają nam buraki np. z czerwonego barszczu, a także wtedy, gdy mam ochotę na słodziutkie buraki 🙂

Składniki na 2 porcje:
* 2 małe buraki (gotowane lub pieczone)
* 50-70g sera feta
* 5-6 pomidorków koktajlowych
* mała czerwona cebula
* 4 garście miksu sałat
* garść pestek dyni
* 1 łyżeczka miodu

Buraka upiec w folii aluminiowej (bez obierania) – ok 1-1,5h w 180st. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podgrzać olej i dodać do niego łyżkę miodu. Gdy się rozpuści – dodać buraki i cebulę. Podsmażać na wolnym ogniu ok 10 min.

W międzyczasie miks sałat rozłożyć na dwa talerze, dodać skrojone pomidorki koktajlowe i pokrojoną w małą kostkę fetę. Na wierzch wyłożyć buraczki i polać całość wytworzonym na patelni sosem. Posypać prażonymi pestkami dyni.

// Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej „Schudnij pysznie wiosną i latem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *