Archiwa kategorii: Śniadania

Amerykańskie pancake z blachy

Dziś pomysł na pyszne śniadanie, które można przygotować dzień wcześniej. Idealne dla zabieganych! Pyszne amerykańskie pancakes, ale tym razem w zdrowszej – pieczonej – wersji. Można dodać do nich dowolne bogate w witaminy dodatki – owoce, orzechy czy gorzką czekoladę. Takie pancake’i świetnie sprawdzą się nie tylko jako szybkie śniadanie, ale też jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy oraz jako pyszna przekąska na pikniku 🙂 Do tego dzieci je uwielbiają, więc Wasze pociechy będą bardzo zadowolone z takiego śniadanka! A Wy nie spędzicie poranka przy patelni 😉

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić drugą szklanką mleka)
  • 1/2 szklanki masła
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Możliwe dodatki na wierzch (do wyboru):

  • truskawki
  • borówki
  • maliny
  • banany
  • brzoskwinie
  • twaróg
  • gorzka czekolada
  • pokruszone orzechy

Masło roztopić, żeby łatwiej je było połączyć z innymi składnikami. W naczyniu wymieszać mokre składniki – jajka, mleko, jogurt i masło. Następnie dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto nie powinno mieć grudek, a jego konsystencja powinna być gęsta i lepka.

Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na niego ciasto, rozprowadzając po całej blasze. Udekorować wybranymi dodatkami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st i piec 15min.

Po ostygnięciu pokroić.

Dużą zaletą tych placków jest (oprócz zamiany niezdrowego smażenia na zdrowsze pieczenie) możliwość mrożenia 🙂 Można przechowywać je w zamrażalniku do 1 miesiąca.

Domowa wędlina: schab pieczony

Składniki:
0,7kg schabu bez kości
ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 liść laurowy
oliwa z oliwek (ok. 6 łyżek)

Najpierw przygotowujemy marynatę. Przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy i dodajemy liść laurowy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1h do przegryzienia się smaków.

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie marynatą. Przekładamy do naczynia z przykryciem (lub owijamy folią) i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem, na dno dodajemy 3-4 łyżki wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 10min, po czym zmniejszamy temp do 160st i pieczemy jeszcze 40min. Następnie odkrywamy mięso i na funkcji termoobiegu dopiekamy jeszcze 10min. Po wyjęciu mięsa z piekarnika przykrywamy je i pozwalamy spokojnie ostygnąć. Następnie wstawiamy do lodówki. Kroimy w plastry dopiero gdy jest całkowicie zimne.

Bananowy omlet bez jajek i mąki

Składniki na 1 porcję:
1 banan
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2-3 łyżki wody (najlepiej gazowanej)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Banana obrać i zblendować lub rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać mąkę, wodę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać. Wysmażyć porządnie z obu stron, aby były chrupkie.

Zdrowe domowe muesli

Muesli jest generalnie zdrową, a na pewno bardzo szybką przekąską – wystarczy dodać odrobinę mleka lub jogurt i już mamy gotowy posiłek. Niestety praktycznie wszystkie dostępne na rynku gotowe mieszanki są przez producentów dosładzane cukrem (i to w sporych ilościach..). Dlatego też warto przygotować sobie swoją własną mieszankę muesli, po którą będziemy sięgać zawsze, gdy będziemy mieć ochotę na szybką i zdrową przekąskę. Dodatkowa zaleta jest taka, że możemy dobrać do niej dokładnie te składniki, które lubimy najbardziej 🙂

Składniki:
Wszystkie poniższe składniki są opcjonalne – należy wybrać z nich tylko te ulubione 🙂
– płatki owsiane zwykłe lub górskie
– płatki kukurydziane (uwaga! one także są często dosładzane, więc należy przeczytać skład)
– pokruszone orzechy (np. migdały)
– żurawina lub rodzynki
– pokrojone w kostkę suszone morele i/lub śliwki
– pestki słonecznika
– wiórki kokosowe
(+ dowolne inne ulubione składniki)

Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej w dużym słoiku, w którym będziemy muesli przechowywać. Podstawą powinny być płatki – suszone owoce, orzechy i pestki to jedynie dodatki smakowe. Pamiętajmy, że im mniej suszonych owoców, tym zdrowsze muesli (będzie zawierało mniej cukrów).

Odradzam dodawania do muesli otrębów czy płatków owsianych błyskawicznych – takie małe cząsteczki będą wyglądały źle po zalaniu mlekiem (będą unosić się na powierzchni). Zamiast tego, warto przygotować drugą mieszankę dedykowaną do jogurtu naturalnego, bazującą właśnie na otrębach (przepis już wkrótce).

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Składniki na 1 porcję:
2 jajka
mały pomidor (ok 100g)
2 plastry mozzarelli (ok 30g)
1/2 małej cebuli
mały ząbek czosnku
oliwa z oliwek
bazylia (najlepiej świeża)
koperek lub natka pietruszki
sól, pieprz

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć i dorzucić pokrojonego w kostkę pomidora.

Wlać roztrzepane jajka, na wierzch ułożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić do momentu ścięcia się jajek.

Wyłożyć na talerz. Posypać siekaną bazylią oraz koperkiem/natką pietruszki.

// Przepis pochodzi z diety multisportdiet.pl

Owsianka 1,5% z pomarańczą i słonecznikiem

Owsianka to jedno z najzdrowszych i najbardziej sycących śniadań. Jedzą ją sportowcy oraz osoby dbające o zdrowie. Zawiera przede wszystkim dużo błonnika, dzięki któremu jeszcze długo po śniadaniu czujemy się najedzeni. Osobiście najbardziej lubię owsianki z owocami, które oprócz błonnika dostarczają jeszcze porcji witamin 🙂

Składniki na 1 porcję:
1/2 szklanki mleka 1,5%
2 łyżki płatków owsianych górskich lub zwykłych
1/2 pomarańczy (ok 50g)
1 łyżka ziaren słonecznika

Wersja dla nie mających czasu rano:
Poprzedniego dnia zalać płatki zimnym mlekiem, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano można podgrzać chwilę w mikrofali, jeżeli owsiankę chcemy zjeść na ciepło.

(Alternatywnie, jeżeli nie przygotowaliśmy owsianki poprzedniego dnia, należy w rondelku podgrzać mleko, dodać do niego płatki i gotować mieszając aż masa zgęstnieje).

Pomarańczę obrać, pokroić w kostkę i dodać do owsianki. Całość posypać ziarnami słonecznika.

//Przepis pochodzi z diety multisportdiet.pl

Jajecznica ze świeżym szpinakiem, pomidorem i szczypiorkiem

Składniki:
2 jajka
garść świeżego szpinaku
średni pomidor
1/2 średniej cebuli
szczypiorek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
kromka pieczywa pełnoziarnistego

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Jeszcze zanim dobrze się zeszkli, dodać umyty i pokrojony na mniejsze kawałki szpinak. Smażyć razem aż do odparowania wody ze szpinaku.

W międzyczasie sparzyć i obrać pomidor, a następnie pokroić w małą kostkę. Dodać do szpinaku i cebuli.

Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię na podsmażone warzywa.

Podawać posypane szczypiorkiem, z kromką pełnoziarnistego pieczywa.

Omlet z pieczarkami

Składniki:
– 2 jajka
– łyżka mąki pełnoziarnistej
– łyżka płatków owsianych
– 2 łyżki mleka
– proszek do pieczenia
– 1/2 średniej cebuli
– 2 duże pieczarki

Cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę, a następnie podsmażamy. W międzyczasie łączymy jajka, mąkę, płatki owsiane, mleko i proszę do pieczenia w jednolitą masę. Następnie wylewamy masę jajeczną na podsmażone pieczarki i cebulę. Smażymy z obu stron.

Omlet można podać posmarowany dużą łyżką jogurtu naturalnego i posypany szczypiorkiem lub koperkiem.

Omlet z oliwkami, pomidorem i sosem jogurtowym

Ten omlet zdecydowanie należy do moich ulubionych! Jest niezwykle sycący, pyszny, a przy tym bardzo zdrowy. Trzeba się przy nim odrobinę napracować, więc najczęściej przygotowuję go w weekendy lub jeśli uda mi się wyjątkowo wcześnie wstać. Tak pyszne śniadanie warte jest jednak odrobinę czasu i wysiłku, bo daje energię na cały dzień! 🙂 Omlet smakuje trochę jak pizza, więc wielbiciele włoskiej kuchni powinni w szczególności w nim zasmakować.. 😉

Składniki:
– 2 jajka
– łyżka mąki pełnoziarnistej
– łyżka płatków owsianych
– 2 łyżki mleka
– proszek do pieczenia
– 1/2 pomidora
– kilka oliwek czarnych lub zielonych (najlepiej krojonych)

Na sos:
– 1/2 małego jogurtu naturalnego
– szczypiorek
– sól, pieprz

Przygotować sos: pokroić drobno szczypiorek, wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku. Można to zrobić wieczorem poprzedniego dnia, aby rano nie tracić już czasu.

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Oliwki także pokroić (chyba że mamy już krojone – wtedy będzie szybciej).

Jajka połączyć z mlekiem, mąką, płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnie. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidory i oliwki (warto „wbić” je lekko w masę). Smażyć do momentu podpieczenia się spodu, a następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze chwilę.

Podawać polany sosem jogurtowym. Smacznego! 🙂

Omlet ze szpinakiem i awokado

Składniki:
• 2-3 jajka
• 1/4 szklanki mleka
• kilka młodych listków szpinaku
• 1/2 cebulki dymki
• 4-5 pomidorków koktajlowych
• plaster sera feta
• 1/4 awokado
• oliwa z oliwek
• szczypta soli i czarnego pieprzu
• szczypta chilli
• orzechy pinii do posypania (można zastąpić prażonymi pestkami dyni)

Do miski rozbiłam jajka, dodałam mleko i przyprawy. Dokładnie ubiłam trzepaczką. Umyłam szpinak, obrałam i posiekałam drobno cebulę. Pół awokado pokroiłam dość drobno. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, wlałam jajka, po 30 sekundach dodałam szpinak i cebulkę oraz kilka przepołowionych pomidorków i pokruszony ser. Masa zaczęła się ścinać się po 4-5 minutach, dodałam wówczas posiekane awokado. Złożyłam omlet na pół i zostawiłam na gazie jeszcze przez minutę pod przykryciem. Wyłożyłam na talerz, dodając drugą połowę awokado w plastrach, resztę pomidorków i orzeszki.

// Inspiracja na przepis pochodzi ze strony hpba.pl

Pełnoziarnisty omlet z mrożonymi malinami

Składniki na 1 porcję:
2 jajka
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki mleka
szklanka mrożonych malin
2 łyżeczki miodu
cukier waniliowy
sól

Maliny rozmrozić i podgrzać w garnku lub mikrofalówce. Dosłodzić miodem i dokładnie wymieszać.

Jajka wymieszać z mlekiem i mąką. Dodać szczyptę soli i cukru waniliowego. Usmażyć.

Omlet przełożyć na talerz. Polać malinami. Można posypać odrobiną cynamonu.

Smacznego! 🙂

Puszysty omlet z owocami

To mój ulubiony przepis na niesamowicie delikatny i puszysty omlet. Zastosowanie mąki pełnoziarnistej dodaje mu sporej porcji błonnika, a użycie surowych owoców zamiast dżemu zapewnia dawkę witamin i ogranicza spożycie cukrów prostych. Uwielbiam takie kolorowe zdrowe śniadania! 🙂

Składniki na 1 porcję:
białka z 2 jajek
żółtka z 2 jajek
czubata łyżeczka pełnoziarnistej mąki pszennej
łyżeczka miodu
łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia

Do udekorowania:
mandarynka i kiwi (lub dowolne inne świeże owoce)
opcjonalnie: łyżka jogurtu naturalnego
opcjonalnie: cynamon

Żółtka utrzeć z mąką i miodem. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wlać żółtka do ubitych białek i ostrożnie wymieszać. Usmażyć na oliwie z oliwek.

Omlet wyłożyć na talerz. Posmarować jogurtem naturalnym i wyłożyć pokrojonymi w plastry owocami. Jeśli owoce są kwaśne – można polać odrobiną miodu. Posypać cynamonem.

Smacznego! 🙂

Omlet z szynką i szczypiorkiem

Składniki na 1 porcję:
2 jajka
2 łyżki otrębów owsianych
2 plasterki szynki
1/2 cebulki dymki
szczypiorek
natka pietruszki
sóli

Jajka rozbić w misce. Dodać szczyptę soli i otręby. Szynkę, cebulę, szczypiorek i natkę pietruszki drobno pokroić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać (masa powinna być aż gęsta od składników) i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron. Podawać z pomidorkami.

// Inspiracja na przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej „Schudnij pysznie wiosną i latem”

Amerykańskie pancakes bez mąki

Składniki na 2 porcje:
1 jajko
1/2 dużego banana
4 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych lub otrębów owsianych
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
miód po polania placków

Wszystkie składniki zmiksuj do otrzymania gładkiej masy. Spryskaj patelnie olejem w sprayu i wylej na nią ok 1/4 uzyskanej masy (ułatwi to odwracanie placków). Smaż z każdej strony, aż placki lekko zbrązowieją. Pamiętaj, że amerykańskie naleśniki są grubsze i przypominają placki.

// Przepis pochodzi ze strony www.alwaysfit.pl: http://alwaysfit.pl/wysokoproteinowe-amerykanskie-nalesniki/

Placki owsiane z suszonymi śliwkami i cynamonem

Składniki na 1 porcję:
1 jajko
2 łyżki maki pełnoziarnistej
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka dowolnych otrębów
1 banan
4 suszone śliwki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
miód

Płatki owsiane i otręby zalewamy niewielką ilością wody, aby spęczniały. W międzyczasie rozgniatamy banana, dodajemy do niego pokrojone śliwki, jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy na gładką masę i dodajemy napęczniałe płatki. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Przed podaniem polewamy odrobiną miodu. Gotowe 🙂

Placuszki z serkiem wiejskim

Składniki na 1 porcję:
100g chudego twarożku lub serka wiejskiego
2 łyżki pełnoziarnistej mąki
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka płynnego miodu

Twarożek, mąkę, jajko, jogurt i miód wymieszać. Ze składników usmażyć ok 3-4 placuszki. Wyłożyć na talerz. Polać jogurtem naturalnym lub miodem, podawać z owocami. Gotowe! 🙂

// Przepis pochodzi z kanału YouTube

Serek wiejski z miodem

Składniki na 1 porcję:
serek wiejski
2 łyżeczki miodu
2 kromki chleba chrupkiego lub 1 kromka ciemnego pieczywa

Najszybsze śniadanie świata 🙂 Wystarczy otworzyć opakowanie serka wiejskiego, dodać do niego 2 łyżeczki miodu i jeść z 2 kromkami chrupkiego pieczywa lub kromką ciemnego chleba.

Bananowa owsianka

Duża, sycąca porcja zdrowej owsianki to idealne śniadanie. W dodatku jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Składniki na 1 porcję:
5 łyżek płatków owsianych
1/4 szklanki mleka
1 banan
1 łyżeczka rodzynek lub żurawiny
2 łyżki jogurtu naturalnego

Płatki owsiane zalać mlekiem, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Rano pokroić banana i dodać do owsianki. W razie potrzeby dosłodzić jedną łyżeczką miodu. Posypać rodzynkami lub żurawiną.

Wiosenna jajecznica na sałacie lodowej

Pyszna jajecznica na dużej porcji sałaty to niskokaloryczny, ale bardzo sycący posiłek.

Składniki na 1 porcję:
2 plasterki szynki lub innej chudej wędliny
2 jajka
1/4 główki sałaty lodowej
szczypiorek
pomidorki koktajlowe lub 1 duży pomidor
kromka ciemnego pieczywa
przyprawy: sól, pieprz

Wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy jajka, lekko solimy i mieszamy z wędliną. (Celowo nie rozbijam jajek wcześniej, dzięki czemu uzyskuję ładną biało-zółtą kolorystykę)

Sałatę porać w duże kawałki i ułozyć na talerzu. Przełożyć na nią jajecznicę i posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Podawać z pomidorkami i kromka ciemnego chleba.