Surowe warzywa z sosem tzatziki

Składniki – dowolne warzywa:
papryka w różnych kolorach
ogórek zielony
marchewka
seler naciowy
kalarepa
rzodkiewka

Do sosu:
małe opakowanie jogurtu greckiego (ok 200g)
ok 8-10cm ogórka świerzego
mały ząbek czosnku
koperek
sok z cytryny
sól, pieprz

Przygotuj sos. Ogórek dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (może być bez obierania). Posól i odstaw na bok na kilka minut. W tym czasie przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do jogurtu. Koperek poszatkuj i także dodaj do jogurtu. Starty ogórek połóż na sito i dokładnie odciśnij wodę. Dodaj do jogurtu i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Warzywa umyj dokładnie i pokrój w średniej grubości słupki. Przełóż do salaterek lub szklanek. Serwuj z sosem tzatziki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *