Warzywa zapiekane z serem feta

Składniki:
1/2 bakłażana
1 cukinia
1 papryka
2 marchewki
200 g sera typu feta
natka pietruszki
oliwa z oliwek (ok 6 łyżek)
ząbek czosnku, tymianek, sól

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Warzywa umyj (marchew dodatkowo obierz) i pokrój – cukinię, bakłażana i marchewkę w talarki lub półtalarki, paprykę w paski. Umieść składniki w naczyniu żaroodpornym. Wymieszaj oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem i solą. Polej warzywa i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach na warzywach ułóż plastry sera feta i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu posyp obficie natką pietruszki. Podawaj z kaszą (np. gryczaną) lub samodzielnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *