Zdrowe domowe muesli

Muesli jest generalnie zdrową, a na pewno bardzo szybką przekąską – wystarczy dodać odrobinę mleka lub jogurt i już mamy gotowy posiłek. Niestety praktycznie wszystkie dostępne na rynku gotowe mieszanki są przez producentów dosładzane cukrem (i to w sporych ilościach..). Dlatego też warto przygotować sobie swoją własną mieszankę muesli, po którą będziemy sięgać zawsze, gdy będziemy mieć ochotę na szybką i zdrową przekąskę. Dodatkowa zaleta jest taka, że możemy dobrać do niej dokładnie te składniki, które lubimy najbardziej 🙂

Składniki:
Wszystkie poniższe składniki są opcjonalne – należy wybrać z nich tylko te ulubione 🙂
– płatki owsiane zwykłe lub górskie
– płatki kukurydziane (uwaga! one także są często dosładzane, więc należy przeczytać skład)
– pokruszone orzechy (np. migdały)
– żurawina lub rodzynki
– pokrojone w kostkę suszone morele i/lub śliwki
– pestki słonecznika
– wiórki kokosowe
(+ dowolne inne ulubione składniki)

Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej w dużym słoiku, w którym będziemy muesli przechowywać. Podstawą powinny być płatki – suszone owoce, orzechy i pestki to jedynie dodatki smakowe. Pamiętajmy, że im mniej suszonych owoców, tym zdrowsze muesli (będzie zawierało mniej cukrów).

Odradzam dodawania do muesli otrębów czy płatków owsianych błyskawicznych – takie małe cząsteczki będą wyglądały źle po zalaniu mlekiem (będą unosić się na powierzchni). Zamiast tego, warto przygotować drugą mieszankę dedykowaną do jogurtu naturalnego, bazującą właśnie na otrębach (przepis już wkrótce).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *